Zalihe na minimumu, obućare šalju na odmor

Milijana Latinović
Zalihe na minimumu, obućare šalju na odmor

BANjALUKA - Brojne fabrike obuće u Srpskoj, koje zapošljavaju hiljade radnika, prinuđene su da privremeno stave ključ u bravu i zaposlene pošalju na godišnji odmor kako bi prevazišle trenutnu situaciju, jer zbog širenja virusa korona uglavnom proizvodnju zasnivaju na zalihama koje se ubrzano tope.

Većina fabrika obuće u RS obavlja lon poslove za inostrane kompanije, mahom one iz Italije, Austrije i Njemačke, a s obzirom na epidemiološku situaciju u Srpskoj, ali i u Evropi, probleme imaju i sa nabavkom sirovine i sa isporukom svojih proizvoda.

Među onima koji su se našli u nezavidnom položaju je i Fabrika obuće “Veneto šuz” iz Dervente koja zapošljava oko 230 radnika.

- Već neko vrijeme radimo smanjenim kapacitetom, a od 1. aprila radnike šaljemo na godišnje odmore i plaćeno odsustvo kako bismo prevazišli ovu situaciju - rekla je za “Glas Srpske” zamjenik direktora Vesna Kuzmanović.

Dodala je da ova derventska fabrika u potpunosti zavisi od Italije, a s obzirom na to da su fabrike tamo zatvorene, i posao u Derventi se privremeno zaustavlja.

- I ono što radimo, radimo sa zalihama, a svaki priliv novca dolazi nam iz Italije, tako da je situacija izuzetno loša. Sve i da država plati doprinose za radnike, dok ne dobijemo novac iz Italije, ne možemo izmiriti svoje obaveze. Februarsku platu smo isplatili, uspjećemo i martovsku, a dalje je sve neizvjesno - rekla je Kuzmanovićeva.

Problemi u poslovanju nisu zaobišli ni Fabriku obuće “Alfa” iz Modriče koja zapošljava više od 400 radnika. Vlasnik tog preduzeća Ilija Jevtić kaže da su imali mnogo problema u vezi sa snabdijevanjem iz Kine i prije nego je virus korona stigao u Evropu i Republiku Srpsku.

- Skoro tri mjeseca radili smo sa pola kapaciteta i bili prinuđeni da se snalazimo, jer partner sa kojim smo poslovali proteklih 20 godina nije radio. U tom periodu smanjio se i broj radnika, te je 30 zaposlenih samoinicijativno otišlo iz fabrike - rekao je Jevtić i naglasio da ovo preduzeće, koje uspješno posluje tri decenije, nikada u svom poslovanju nije imalo ovako ozbiljne probleme.

Jevtić kaže da u toku ove sedmice očekuju dolazak jednog kamiona koji bi trebalo da im doveze repromaterijal.

- Sa tom količinom materijala možemo raditi još tri ili četiri sedmice - rekao je Jevtić i dodao da će danas ili sutra zaposlenima biti isplaćena i plata za mart.

Predsjednik Sindikata kože i obuće RS Danko Ružičić ističe za “Glas Srpske” da je u sektoru tekstila i obuće zaposleno oko 12.600 radnika.

- Mnoga preduzeća već neko vrijeme ne rade jer imaju problem sa transportom. Oni koji uspijevaju da organizuju proizvodnju, preduzimaju sve preventivne mjere s ciljem zaštite zaposlenih. Jedna od najvećih fabrika “Sportek” u Kotor Varošu, koja zapošljava 1.800 radnika, zaposlene šalje na godišnji odmor dijelom zbog otežanog snabdijevanja repromaterijalom, a dijelom zbog širenja virusa kako bi zaštitili radnike - rekao je Ružičić.

Nema otkaza

Danko Ružičić kaže da poslodavci svakodnevno izražavaju bojazan u vezi s tim koliko će ova situacija trajati i kako će u narednom periodu organizovati proizvodnju.

- Problema ima mnogo, ali je ohrabrujuća činjenica to što nema otkaza. Pojedini poslodavci nisu ostavili bez posla ni radnike kojima ugovori ističu 31. marta - rekao je Ružičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana