Zabranjen rad za pet firmi optuženih u slučaju „Pravda u Istočnom Sarajevu i Sarajevu

G. M.
Zabranjen rad za pet firmi optuženih u slučaju „Pravda u Istočnom Sarajevu i Sarajevu

Sarajevo - Kantonalni sud u Sarajevu odredio je, na prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo, privremenu mjeru zabrane obavljanja svih djelatnosti za sedam firmi koje su optužene u slučaju „Pravda“, među kojima je pet iz Istočnog Sarajeva i dvije iz Sarajeva.

- Blokirane su firme „Eks lajn grupa“, „Centraleksport“, „Ceneks inženjering“, „Ceneks“ i „Ekslajn“ iz Istočnog Sarajeva i „Ceneks grupa“ i „Mina i ko“ iz Sarajeva - saopštilo je Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

U predmetu „Pravda“ optuženo je 38 fizičkih i osam pravnih subjekata, koji se terete za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlašćenja i pranje novca. Prema navodima iz optužnice, pravni subjekti su korišćeni za obavljanje kriminalnih djelatnosti, zbog čega je Tužilaštvo i tražilo ovakvu mjeru koja će trajati tri godine ili do nove odluke suda.

Glavni optuženi je ratni ministar unutrašnjih poslova RBiH Alija Delimustafić, koji je, kako je navedeno u optužnici, od 2009. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu. Ta grupa je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području Kantona Sarajevo. U grupi su bili i sudija, tužilac, osam advokata, sudski vještak, notar, zamjenik direktora Agencije za forenzička ispitivanja BiH, opštinski službenici, sudski kuriri i direktori firmi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana