Za ubice žena i djece 24 godine nema kazne

K. Ć.
Za ubice žena i djece 24 godine nema kazne

Bratunac - Zločini u Skelanima i okolnim bratunačkim selima počinjeni 1993. godine nad srpskim stanovništvom najbolje pokazuju namjeru muslimanskog rukovodstva iz ratnog vremena da BiH bude očišćena od Srba.

Rekao je to juče predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić na obilježavanju 24. godišnjice  stradanja 69 Srba koje su pripadnici Armije RBiH mučki ubili 16. januara 1993. godine. Parastos je kod centralnog spomen-obilježja u Skelanima služen za 305 Srba iz ovog kraja koji su ubijeni u posljednjem ratu.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović je ukazao na dvostruke aršine u procesuiranju ratnih zločina upitavši kolika je dimenzija zločina počinjenih nad Srbima potrebna da bi bio procesuiran neko iz bošnjačkog naroda.

- Zar nije dovoljno što su ubili petogodišnjeg dječaka Aleksandra Dimitrijevića i njegovog dvanaestogodišnjeg brata Radisava i 15 žena da bi neko odgovarao - upitao je Milunović.

Na etničko čišćenje prostora Srebrenice i srpske žrtve podsjetio je izaslanik predsjednika RS Miladin Dragičević koji je naveo da je od oko 9.300 Srba koji su do rata živjeli na području Srebrenice, kraj rata dočekalo samo njih 860.

Muslimanske snage iz Srebrenice upale su 16. januara 1993. u srpska sela Kušiće, Ćosiće, Kalimaniće i Skelane gdje su ubili sve mještane koji nisu mogli pobjeći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana