Za slobodu Vlasenice plaćena visoka cijena

Srna
Za slobodu Vlasenice plaćena visoka cijena

VLASENICA - U Vlasenici su danas obilježene 32 godine od oslobođenja ove opštine u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, u kojem je poginulo više od 300 boraca i civila, te poslata poruka da je plaćena visoka cijena za slobodu, koju treba njegovati.

Predstavnici opštinske vlasti, Boračke organizacije, porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, Udruženja logoraša, Trećeg (Republika Srpska) pješadijskog puka Oružanih snaga, načelnici i gosti iz susjednih lokalnih zajednica položili su vijence na Vojničkom groblju i Trgu srpskih boraca, a u toku je svečana akademija u Domu kulture.

Predsjednik Skupštine Udruženja logoraša regije Birač Miroslav Pajić rekao je da se mora pokazati sabornost i istrajnost kako bi bilo sačuvano sve stečeno.

-Poručujem komšijama muslimanima da ne uzimaju našu istoriju, tradiciju i kulturu. Možemo živjeti u slozi, u dobrim komšijskim odnosima, ali u njihovim težnjama vidimo o bratskoj ljubavi nema šanse. Ovo što sada pokušavaju da nam pripišu, da smo genocidni narod, to je sramno. Dolivaju ulje na vatru kako bi naše borbe i žrtve bile uzaludne - izjavio je Pajić.

Presjednik Boračke organizacije Vlasenica Mile Simanić čestitao je građanima Dan oslobođenja, te se sjetio poginulih boraca koji su živote dali za Republiku Srpsku.

-Mi smo tada bili izazvani da Vlasenicu oslobodimo i preuzmemo stvar u svoje ruke jer su već bili napravljeni spiskovi onih koji će biti likvidirani. Morali smo da radimo munjevito. Vlasenica će uvijek biti naša i uvijek će nas ujedinjavati”, rekao je Simanić i naglasio da mladi treba da budu svjesni plaćene cijene - više od 300 poginulih.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević rekao je da se prije 32 godine spremao krvavi Veliki petak, ali se oslobođenje ove lokalne zajednice desilo 21. aprila 1992.

-Drago mi je da danas naši stanovnici slave ovaj dan. U ovim danima se trebamo sjetiti svih onih koji su dali živote za Republiku Srpsku. Moramo čuvati svaki pedalj naše zemlje, natopljene krvlju. Trebamo o tome pričati časno i ponosno. Srpski narod je najstradalniji na ovom prostoru. I 1992. i danas samo čuvamo ono što je naše - izjavio je Kraljević i naglasio da treba čuvati institucije Srpske.

Načelnik opštine Milići Marko Savić rekao je da je ovaj dan važan za cijelu regiju Birač i da je važno danas njegovati to što je odbranjeno.

-Svjedoci smo da borba i danas traje. Očuvanje Republike Srpske je garant opstanka srpskog naroda ovdje. Važna nam je sabornost, a raduje nas i podrška braće iz Srbije. Srpska je najveća pobjeda - rekao je Savić i naglasio da srpski narod ni u prošlom vremenu, a ni danas, ne vodi osvajačke ratove, nego se bori za slobodu.

Nemanja Knežević, sin legendarnog komandanta “Belih vukova” Srđana Kneževića, rekao je da mu je čast što je danas u Vlasenici, ali je i tužan zbog sjećanja na žrtve rata.

-Trebamo prenositi patriotizam na našu djecu i naglašavati da su naši roditelji samo branili ono što je naše. Ostavili su nam amanet Srpsku koju treba da branimo od svih zlih sila koje dolaze sa Zapada - rekao je Knežević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Selak čestitao Vaskrs
Selak čestitao Vaskrs
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana