За слободу Власенице плаћена висока цијена

Срна
За слободу Власенице плаћена висока цијена

ВЛАСЕНИЦА - У Власеници су данас обиљежене 32 године од ослобођења ове општине у Одбрамбено-отаџбинском рату, у којем је погинуло више од 300 бораца и цивила, те послата порука да је плаћена висока цијена за слободу, коју треба његовати.

Представници општинске власти, Борачке организације, породице погинулих бораца и ратних војних инвалида, Удружења логораша, Трећег (Република Српска) пјешадијског пука Оружаних снага, начелници и гости из сусједних локалних заједница положили су вијенце на Војничком гробљу и Тргу српских бораца, а у току је свечана академија у Дому културе.

Предсједник Скупштине Удружења логораша регије Бирач Мирослав Пајић рекао је да се мора показати саборност и истрајност како би било сачувано све стечено.

-Поручујем комшијама муслиманима да не узимају нашу историју, традицију и културу. Можемо живјети у слози, у добрим комшијским односима, али у њиховим тежњама видимо о братској љубави нема шансе. Ово што сада покушавају да нам припишу, да смо геноцидни народ, то је срамно. Доливају уље на ватру како би наше борбе и жртве биле узалудне - изјавио је Пајић.

Пресједник Борачке организације Власеница Миле Симанић честитао је грађанима Дан ослобођења, те се сјетио погинулих бораца који су животе дали за Републику Српску.

-Ми смо тада били изазвани да Власеницу ослободимо и преузмемо ствар у своје руке јер су већ били направљени спискови оних који ће бити ликвидирани. Морали смо да радимо муњевито. Власеница ће увијек бити наша и увијек ће нас уједињавати”, рекао је Симанић и нагласио да млади треба да буду свјесни плаћене цијене - више од 300 погинулих.

Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић рекао је да се прије 32 године спремао крвави Велики петак, али се ослобођење ове локалне заједнице десило 21. априла 1992.

-Драго ми је да данас наши становници славе овај дан. У овим данима се требамо сјетити свих оних који су дали животе за Републику Српску. Морамо чувати сваки педаљ наше земље, натопљене крвљу. Требамо о томе причати часно и поносно. Српски народ је најстрадалнији на овом простору. И 1992. и данас само чувамо оно што је наше - изјавио је Краљевић и нагласио да треба чувати институције Српске.

Начелник општине Милићи Марко Савић рекао је да је овај дан важан за цијелу регију Бирач и да је важно данас његовати то што је одбрањено.

-Свједоци смо да борба и данас траје. Очување Републике Српске је гарант опстанка српског народа овдје. Важна нам је саборност, а радује нас и подршка браће из Србије. Српска је највећа побједа - рекао је Савић и нагласио да српски народ ни у прошлом времену, а ни данас, не води освајачке ратове, него се бори за слободу.

Немања Кнежевић, син легендарног команданта “Белих вукова” Срђана Кнежевића, рекао је да му је част што је данас у Власеници, али је и тужан због сјећања на жртве рата.

-Требамо преносити патриотизам на нашу дјецу и наглашавати да су наши родитељи само бранили оно што је наше. Оставили су нам аманет Српску коју треба да бранимо од свих злих сила које долазе са Запада - рекао је Кнежевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана