Vučić: Umjesto da bude sankcionisan Kurtijev režim je stalno nagrađivan

Tanjug
Foto: Tanjug

NjUJORK - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je od vanredne sjednice Savjeta bezbjednosti UN o stanju na Kosovu i Metohiji, 8. februara 2024. do danas održano pet rundi razgovora u Briselu, a njihov jedini rezultat je bio da se vide pravi motivi Prištine, dok su brutalna represija i progon Srba i drugih nealbanaca dodatno ojačani.

“Glavni pregovarač Prištine, (Besnik) Bisljimi, Kurtijev zamenik i njegov partner u progonu civilnog stanovništva potvrdili su da njihove jednostrane i eskalatorne odluke da efikasno ukinu dinar na Kosovo i Metohiju jesu u dubokoj meri uticale na ljude, za razliku od Kurtijevihuveravanja koje je on izneo pred ovim uvaženim telom, da su optužbe Srbije lažne i da niko, uključujući Srbe, nije pogođen ovom odlukom”, rekao je Vučić na sednici SB UN na kojoj je predstavljen izveštaj Unmika.

On je istakao da je Bisljimi ostao posvećen Velikoj Albaniji i hegemonističkim aspiracijama i da se njegovo vođenje procesa dijaloga, karakteriše strategijom sabotaža kroz prisustvo i da je umjesto da bude sankcionisan Kurtijev režim stalno nagrađivan.

“Istovremeno je brutalna represija u progonu Srba i drugih nealbanaca dodatno ojačana nakon vanredne sednice i desilo se 16 novih etnički motivisanih napada. Oni  obuhvataju oružani napad protiv Srba u Gračanici, pucnjave i zastrašivanje sve manjeg broja srpskih povratnika na zapadu KiM, kao i kontinuirani i neopravdani pritvore, zatim nasilno uklanjanje tabli od strane policije sa nazivima imena na srpskom jeziku u čisto srpskim opštinama na severu Kosova”, rekao je Vučić.

Istakao je da su se kontinuirani napadi u okviru progona Srba produbili poslije upada 8. februara parapolicijskih snaga u srpske apoteke u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku gdje su progonitelji Srba zaplijenili velike količine medicinskih sredstava. 

Ocijenio je da izvještaju Unmika nedostaje povezivanje događaja koji su se dešavali tokom ovog vremena, a da tek ako se oni zajedno analiziraju prave pravu sliku na terenu.

Prema njegovim riječima, čula su se površna objašnjenja i kako je rekao, zato je njegovo da članicama SB UN ponudi sveobuhvatniji uvid u događaje o cijeloj situaciji.

On je ocijenio da vanredna sjednica Savjeta bezbjednosti nije predstavljena u izveštaju kao neki događaj od posebnog značaja.

“Pogrešno je napisano da je ona bila održana na zahtev Srbije da se razgovara o posledicama o novim propisima za dinarsku valutu. Ova tvrdnja je činjenično netačna zato što je zahtev Srbije za tu vanrednu sednicu zasnovan na žalbi koja je podržana dokumentima o ugrožavanju mira od strane Prištine, a nelegalno ukidanje dinara je bilo stavljenoi samo kao deo žalbe protiv organa u Prištini”, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana