Вучић: Умjесто да буде санкционисан Куртијев режим је стално награђиван

Танјуг
Foto: Танјуг

ЊУЈОРК - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас да је од ванредне сједнице Савјета безбједности УН о стању на Косову и Метохији, 8. фебруара 2024. до данас одржано пет рунди разговора у Бриселу, а њихов једини резултат је био да се виде прави мотиви Приштине, док су брутална репресија и прогон Срба и других неалбанаца додатно ојачани.

“Главни преговарач Приштине, (Бесник) Бисљими, Куртијев заменик и његов партнер у прогону цивилног становништва потврдили су да њихове једностране и ескалаторне одлуке да ефикасно укину динар на Косово и Метохију јесу у дубокој мери утицале на људе, за разлику од Куртијевихуверавања које је он изнео пред овим уваженим телом, да су оптужбе Србије лажне и да нико, укључујући Србе, није погођен овом одлуком”, рекао је Вучић на седници СБ УН на којој је представљен извештај Унмика.

Он је истакао да је Бисљими остао посвећен Великој Албанији и хегемонистичким аспирацијама и да се његово вођење процеса дијалога, карактерише стратегијом саботажа кроз присуство и да је умјесто да буде санкционисан Куртијев режим стално награђиван.

“Истовремено је брутална репресија у прогону Срба и других неалбанаца додатно ојачана након ванредне седнице и десило се 16 нових етнички мотивисаних напада. Они  обухватају оружани напад против Срба у Грачаници, пуцњаве и застрашивање све мањег броја српских повратника на западу КиМ, као и континуирани и неоправдани притворе, затим насилно уклањање табли од стране полиције са називима имена на српском језику у чисто српским општинама на северу Косова”, рекао је Вучић.

Истакао је да су се континуирани напади у оквиру прогона Срба продубили послије упада 8. фебруара параполицијских снага у српске апотеке у Косовској Митровици и Зубином Потоку гдје су прогонитељи Срба заплијенили велике количине медицинских средстава. 

Оцијенио је да извјештају Унмика недостаје повезивање догађаја који су се дешавали током овог времена, а да тек ако се они заједно анализирају праве праву слику на терену.

Према његовим ријечима, чула су се површна објашњења и како је рекао, зато је његово да чланицама СБ УН понуди свеобухватнији увид у догађаје о цијелој ситуацији.

Он је оцијенио да ванредна сједница Савјета безбједности није представљена у извештају као неки догађај од посебног значаја.

“Погрешно је написано да је она била одржана на захтев Србије да се разговара о последицама о новим прописима за динарску валуту. Ова тврдња је чињенично нетачна зато што је захтев Србије за ту ванредну седницу заснован на жалби која је подржана документима о угрожавању мира од стране Приштине, а нелегално укидање динара је било стављенои само као део жалбе против органа у Приштини”, рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана