Vrh SDS-a, PDP-a i DNS-a odbio poziv lidera SNSD-a za razgovore o mogućim rješenjima za BiH: Opozicija protiv srpske platforme

Darko Momić
Vrh SDS-a, PDP-a i DNS-a odbio poziv lidera SNSD-a za razgovore o mogućim rješenjima za BiH: Opozicija protiv srpske platforme

BANjALUKA - Lideri opozicionih stranaka u Srpskoj odbili su poziv na razgovore i prijedlog predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da budu dio zajedničke srpske platforme u dijalogu između Srpske i FBiH i tri konstitutivna naroda o mogućim rješenjima za BiH.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik pozvao je prije dva dana opoziciju na razgovor i ponudio da odrede vrijeme i mjesto sastanka, ali je izrazio opravdanu sumnju da će do tih razgovora doći.

- Ja bih volio da do toga dođe, ali sa ovakvom opozicijom i njihovim rukovodstvom, koji su nekoliko puta već izdali Srpsku, ne možemo očekivati nikakav konsenzus. Ako SDS i PDP neće da budu dio zajedničke platforme u ime Republike Srpske, oni se sami isključuju. Za nas je najvažnije i najgore da oni nisu dio bloka s nama, da su dio bloka sa SDA - ocijenio je Dodik.

Lideri dvije najveće opozicione stranke, kao i lider DNS-a samo dan nakon ovih Dodikovih riječi potvrdili su da je bio u pravu.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović poručuje da je opredjeljenje PDP-a poštovanje Dejtonskog sporazuma i da im, kako kaže, ne pada pamet da prihvataju ikakve lažne razgovore o njegovom rušenju sa Miloradom Dodikom i njegovim, kako kaže, prudsko-akciznim partnerima.

- Neka ti prodavači magle odgovore o čemu će razgovarati ako je jasno da je Dejtonski sporazum jedini mogući okvir iza kojeg stoje sve svjetske sile uključujući i Rusiju? Zar zaista očekuju da povjerujemo da će se ljudi koji se ne mogu dogovoriti o nabavci vakcina dogovoriti o izmjenama međunarodnog mirovnog sporazuma? Kvazisrbovanje SNSD-a više nigdje ne prolazi i što se nas tiče, sa njima se jedino može razgovarati o tome da su za 15 godina neprekidne vlasti postali multimilioneri, a narod sve siromašniji i rasut širom svijeta - kaže Borenović za “Glas Srpske”.

Lider DNS-a Nenad Nešić kaže da će DNS uvijek učestvovati u rješavanju pitanja bitnih za sudbinu Republike Srpske, ali neće učestvovati u “političkom cirkusu SNSD-a”.

- Pozivam Dodika i SNSD da pokažu ozbiljnost i počnu da poštuju zaključke Narodne skupštine Republike Srpske. Jedan od tih zaključaka je i onaj o neučestvovanju srpskih predstavnika u radu institucija na nivou BiH dok ne bude donesen zakon o Ustavnom sudu BiH i dok ne odu stranci iz tog suda. Pozivam ga da to poštuje i nakon toga će se DNS odazvati pozivu na razgovore sa SNSD-om - kaže Nešić.

Što se tiče poziva na razgovore sa Federacijom BiH, on kaže da je primijetio da Dodik svakodnevno razgovara sa Šefikom Džaferovićem, Željkom Komšićem i ostalima.

- Ne znam o kakvim razgovorima priča kad on svakodnevno razgovara s njima. Ako ne zna šta da im poruči, mi smo spremni da ga podučimo - kaže Nešić za “Glas Srpske”.

Predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević kaže da je načelno uvijek za razgovore, ali da je lider SNSD-a prokockao sve dosadašnje prilike za jedinstveni nastup.

- Svi dosadašnji Dodikovi pozivi su bili rezultat neke njegove trenutne utakmice i namjere da izvuče političku korist. To su isprazne priče, jer je izmanipulisao sve čega se dohvatio. Zato smatram da ne treba prihvatiti taj poziv i da sa njim više nema nikakve ozbiljne priče - kaže Miličević za “Glas Srpske”.

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić kratko je odgovorio šta misli o odbijanju opozicionih stranaka da sjednu za zajednički sto sa ostalim srpskim strankama i razgovaraju o zajedničkoj platformi.

- Oni su time potvrdili da nisu dio projekta koji se zove Republika Srpska. Kratko - jasno - kaže Špirić.

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić kaže da je činjenica da mi u Republici Srpskoj nismo pucali jedni na druge i nismo jedni drugima nanijeli zlo.

- To što imamo različite političke stavove ne smije i ne treba da bude razlog da ne razgovaramo. Odbijanje opozicije da sjednemo za isti sto pokazuje njihovu odanost nekim drugim razgovorima - rekao je za “Glas Srpske” Stevandić.

Većina

Milorad Dodik je istakao da u svakom slučaju SNSD ima dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske da izglasa platforme.

- Ono što parlament i mi želimo jeste razgovor o svim temama, ništa drugo. Mi ne bježimo od toga da razgovaramo o tome kako je moguće da BiH opstane, ali isto tako, ako je nemoguće da opstane, onda je sasvim logično da imamo ideju kako treba da se raziđemo - ocijenio je Dodik.

Inicijativa za razgovor o mogućim rješenjima za BiH naći će se pred poslanicima Narodne skupštine u nastavku 16. redovne sjednice, koja je zakazana za 11. maj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana