Vratio se kući: Otkriven spomenik majoru Žiki Kuzmanoviću

Srna
Vratio se kući: Otkriven spomenik majoru Žiki Kuzmanoviću

PRNjAVOR - U Donjim Vijačanima u opštini Prnjavor danas je otkrivena spomen-bista majoru Živojinu – Žiki Kuzmanoviću, nekadašnjem komandantu Prvog pješadijskog bataljona Lake pješadijske brigade Prnjavor.

Kuzmanovićev brat Veselin istakao je da je za njega ovo poseban dan.

"Žika je zaslužio da se o njemu govori jer je znao da se srpski narod mora zaštititi, zbog čega je među prvima sa područja Prnjavora otišao u rat. Na ovaj način danas vraćamo velik dug njemu i svim drugim borcima koji su dali život za Republiku Srpsku", rekao je Veselin novinarima.

Predsjednik Boračke organizacije Prnjavor Perica Đumić podsjetio je da je Kuzmanović ratni put počeo graditi još u jesen 1991. godina kada je kao rezervni kapetan JNA otišao u Zapadnu Slavoniju.

"Nakon povratka u zavičaj sa činom majora Žika dobija komandu nad Prvim bataljonom u sastavu Prnjavorske lake pješadijske brigade i tu dužnost obavlja do 1993. godine. Bio je čovjek koji je sa svojim bataljonom postavljene zadatke obavljao odgovorno i uspješno", naglasio je Đumić.

Brane Tubak, koji je Kuzmanovića naslijedio na položaju komandanta, podsjetio je da je Prvi bataljon u Odbrambeno–otadžbinskom ratu pretrpio velike gubitke u ljudstvu i napomenuo da je major Žika i u tako teškim okolnostima brinuo o svakom borcu.

"Naš bataljon je izgubio 63 borca, što je ogroman gubitak. Bilo je teško osvojiti i zadržati određene položaje i istovremeno sačuvati živote, ali Žiki je cilj prvenstveno bio da zaštiti ljude, a tek onda izvođenje akcije", ispričao je Tubak.

Otrivanju spomen-biste, u organizaciji Mjesne boračke organizacije, i služenju parastosa poginulim borcima u Donjim Vijačanima prisustvovao je i gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš koji je poručio da oni koji su se borili za mir nikada ne smiju da budu zaboravljeni.

"Velika zahvalnost ljudima iz Organizacionog odbora koji su na ovaj način sačuvali sjećanje na lik i djelo svog komandanta. Lijepo je da se sjećaju svega što je učinio za njih, ali i za svoj Prnjavor", rekao je Tomaš novinarima.

U znak sjećanja na majora Živojina Kuzmanovića i ratni put Prvog bataljona sinoć je u sali Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Donjim Vijačanima premijerno prikazan dokumentarni film "1.657 dana u ratu" snimljen u produkciji "Kozara medije" iz Gradiške.

Major Živojin Kuzmanović rođen je 25. aprila 1941. godine. Za ratne zasluge odlikovan je Karađorđevom zvijezdom trećeg stepena. Preminuo je 31. januara 2010. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana