Вратио се кући: Откривен споменик мајору Жики Кузмановићу

Срна
Вратио се кући: Откривен споменик мајору Жики Кузмановићу

ПРЊАВОР - У Доњим Вијачанима у општини Прњавор данас је откривена спомен-биста мајору Живојину – Жики Кузмановићу, некадашњем команданту Првог пјешадијског батаљона Лаке пјешадијске бригаде Прњавор.

Кузмановићев брат Веселин истакао је да је за њега ово посебан дан.

"Жика је заслужио да се о њему говори јер је знао да се српски народ мора заштитити, због чега је међу првима са подручја Прњавора отишао у рат. На овај начин данас враћамо велик дуг њему и свим другим борцима који су дали живот за Републику Српску", рекао је Веселин новинарима.

Предсједник Борачке организације Прњавор Перица Ђумић подсјетио је да је Кузмановић ратни пут почео градити још у јесен 1991. година када је као резервни капетан ЈНА отишао у Западну Славонију.

"Након повратка у завичај са чином мајора Жика добија команду над Првим батаљоном у саставу Прњаворске лаке пјешадијске бригаде и ту дужност обавља до 1993. године. Био је човјек који је са својим батаљоном постављене задатке обављао одговорно и успјешно", нагласио је Ђумић.

Бране Тубак, који је Кузмановића наслиједио на положају команданта, подсјетио је да је Први батаљон у Одбрамбено–отаџбинском рату претрпио велике губитке у људству и напоменуо да је мајор Жика и у тако тешким околностима бринуо о сваком борцу.

"Наш батаљон је изгубио 63 борца, што је огроман губитак. Било је тешко освојити и задржати одређене положаје и истовремено сачувати животе, али Жики је циљ првенствено био да заштити људе, а тек онда извођење акције", испричао је Тубак.

Отривању спомен-бисте, у организацији Мјесне борачке организације, и служењу парастоса погинулим борцима у Доњим Вијачанима присуствовао је и градоначелник Прњавора Дарко Томаш који је поручио да они који су се борили за мир никада не смију да буду заборављени.

"Велика захвалност људима из Организационог одбора који су на овај начин сачували сјећање на лик и дјело свог команданта. Лијепо је да се сјећају свега што је учинио за њих, али и за свој Прњавор", рекао је Томаш новинарима.

У знак сјећања на мајора Живојина Кузмановића и ратни пут Првог батаљона синоћ је у сали Основне школе "Вук Караџић" у Доњим Вијачанима премијерно приказан документарни филм "1.657 дана у рату" снимљен у продукцији "Козара медије" из Градишке.

Мајор Живојин Кузмановић рођен је 25. априла 1941. године. За ратне заслуге одликован је Карађорђевом звијездом трећег степена. Преминуо је 31. јануара 2010. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана