Vlast u Sarajevu se takmiči u neradu

Željka Domazet
Vlast u Sarajevu se takmiči u neradu

Sarajevo - Parlament BiH u velikom je zaostatku kada je riječ o planu rada koji je sam donio, a razbijenoj većini koja se uspjela okupljati u vezi sa pojedinim tačkama dnevnog reda novi udarac je zadala odluka poslanika SDS-a Đorđe Krčmara da napusti tu stranku i postane nezavisni poslanik.

Ni Savjet ministara BiH nije ništa bolji, jer ne predlaže zakonska rješenja. Vrhunac krize bio je kada je ostao bez parlamentarne većine, što je rezultovalo padom njegovog izvještaja o radu u Predstavničkom domu i tijesnom podrškom u Domu naroda. Poslije izlaska Krčmara pitanje je da li će je biti više i moguće sastaviti. Od 42 poslanika u najoptimalnijem slučaju iza Savjeta ministara stoji njih tek 19, ali ni oni uvijek ne glasaju za zakonske prijedloge koje uputi Savjet ministara. Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić u ovom trenutku može računati na podršku sedam poslanika SDA, šest SDS-a, četiri HDZ-a BiH i četiri SBB-a. Šemsudin Mehmedović iz SDA međutim nerijetko glasa drugačije od svog kluba, dok Dijana Zelenika iz HDZ-a 1990 koja je u Klubu HDZ-a BiH vrlo često glasa drugačije od svog kluba. Četiri poslanika SBB-a vrlo često kritikuju stavove SDA i glasaju drugačije od parlamentarne većine.

Sve je to uticalo na katastrofalan učinak Predstavničkog doma, koji ilustruje i najprostiji podatak o broju održanih sjednica. Od 9. decembra 2014. godine, kada je konstituisan u ovom sazivu, Predstavnički dom je prema planu rada trebalo da održava najmanje dvije sjednice mjesečno. Po toj računici do sada je trebalo da održi 68, a tek je zakazao 53. sjednicu koja bi trebalo da bude održana 25. oktobra. Prema ustaljenoj praksi i planu trebalo je da bude održano najmanje šest zajedničkih sjednica oba doma, a za sutra je zakazana tek druga.

Poslije avgustovskih odmora trebalo je da budu makar četiri sjednice, a zakazana je tek druga sa vrlo oskudnim dnevnim redom, jer sve manje zakonskih rješenja u parlamentarnu proceduru stiže iz Savjeta ministara. Iako Zvizdić tvrdi da se u BiH sprovode reforme i da je ovaj saziv vlasti uradio mnogo više od svih prethodnih, niti jedan reformski zakon nije se našao na sjednici.

Poslanik SNSD-a Lazar Prodanović kaže da su ovi podaci najbolji pokazatelj neefikasnosti zakonodavne i izvršne vlasti na nivou BiH.

- Malo ko bi u ovoj situaciji prihvatio da bude podrška ovako neefikasnom Savjetu ministara, ali bi bilo moralno da Savjet ministara i Zvizdić podnesu ostavku. Međutim, teško je do izbora očekivati da se bilo šta promijeni. Ovaj Savjet ministara nema ni izborni legitimitet, ni podršku Parlamenta, a zbog njega nema ni reformskih aktivnosti. Ovo je najneefikasniji saziv Savjeta ministara i parlamentarne većine od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i formiranja Parlamenta i Savjeta ministara 1996. godine i po broju sjednica i po broju donesenih zakona - rekao je Prodanović.

Poslanik HDZ-a BiH Predrag Kožul je kazao da se efikasnost vlasti ne mjeri po broju održanih sjednica, ali da je činjenica da se moralo uraditi i više i djelovati efikasnije.

- HDZ BiH je privržen parlamentarnoj većini, a oni koji su tokom ovog mandata šetali tamo-ovamo ili bili u većini a nisu podržavali zakone koji su dolazili iz Savjeta ministara treba da obrazlože svoje ponašanje - rekao je Kožul.

Pitanja

Poslanici i delegati pripremili su niz pitanja za ministre na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamenta BiH.

Poslanike SNSD-a Dušanku Majkić i Nikolu Špirića zanimaju informacije o donacijama naoružanja i municije, odnosno koliko je realizovano planiranih mjera iz Reformske agende. Delegat Dragutin Rodić iz DNS-a najavio je pitanje da li je mehanizam koordinacije zaživio u praksi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana