Višković: Ponudili smo avans za kupovinu ruske vakcine

GS
Višković: Ponudili smo avans za kupovinu ruske vakcine

BANjALUKA - Republika Srpska je ponudila avans kako bi vakcina protiv virusa korona koja je registrovana u Rusiji bila obezbijeđena na vrijeme, rekao je predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković.

Govoreći o vakcini protiv virusa korona koja je juče registrovana u Rusiji, Višković je rekao da su predstavnici Srpske informacije o vakcini imali i ranije, jer su bili u kontaktu sa Ambasadom Ruske Federacije u BiH.

- Vakcina je za početak predviđena za tržište Ruske Federacije, ali u ovom trenutku vode sa razgovori sa određenim kompanijama iz sfere proizvodnje lijekova i medicinske opreme, kako bi se potpisao ugovor da neka od tih kompanija proizvodi za neko drugo tržište - kazao je Višković.

Višković je naveo da nije u poziciji da daje sve informacije, ali je rekao da i neke zemlje u okruženju pregovaraju da dobiju licencu za proizvodnju vakcine.

- Ono što je za nas važno jeste da Republika Srpska i BiH pregovaraju da, na neki način, stanemo u red za vakcinu čim se ona pojavi na tržištu - rekao je Višković.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je danas da očekuje više informacija o ruskoj vakcini protiv virusa korona kako bi mogao zauzeti određeni stav o tome.

On je istakao da ruska vakcina registrovana pri Agenciji za lijekove Ruske Federacije.

- U skladu sa tim, nama su neophodni dodatni podaci o testiranjima koja su vršena, te koji sistem kvaliteta i standarde ta vakcina ispunjava - rekao je Zeljković, prenijela je Srna.

Zeljković je istakao da je Agencija za lijekove BiH dužna da uradi procjenu svakog medicinskog proizvoda, dodajući da vakcine spadaju u visokorizične lijekove.

Ruski predsjednik Vladimir Putin saopštio je juče da je u Rusiji registrovana prva na svijetu vakcina za prevenciju kovida 19, koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamalej" u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana