Višković: Cilj Izetbegovića - rušenje Srpske

Srna foto: V. Stojaković
Višković: Cilj Izetbegovića - rušenje Srpske

Banjaluka - Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković ocijenio je da je cilj bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je inicirao podnošenje zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi protiv Srbije i Crne Gore, da bude sačinjena najozbiljnija platforma za rušenje Republike Srpske.

Obrazlažući informaciji o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi protiv Srbije i Crne Gore, Višković je istakao da nisu ispunjeni ni materijalni, ni formalni uslovi za podnošenje zahtjeva, te da u ovom sudu ne postoji aktivna legitimacija za ovakvu procesnu radnju.


On je naveo da prema Ustavu BiH, Predsjedništvo BiH odluke donosi konsenzusom, a u slučaju nepostizanja konsenzusa, odluku može usvojiti kada za nju glasaju dva člana.

"U toj situaciji nisu poštovane odredbe Ustava BiH, jer Predsjedništvo BiH nije nikada razmatralo pitanje pokretanja revizije po tužbi protiv Srbije i Crne Gore, niti su se članovi ovog tijela o tome odredili u smislu donošenja odluke", rekao je Višković u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On kaže da, ako se ima u vidu sve navedeno, nisu ispunjeni materijalni, niti formalni uslovi za podnošenje zahtjeva za reviziju i u postupku pred Međunarodnim sudom pravde ne postoji aktivna legitimacija za ovakvu procesnu radnju.

"Svako eventualno nastupanje pravnog zastupnika BiH pred Međunarodnim sudom pravde, bez odgovarajuće odluke Predsjedništva BiH, nije pravno valjano i predstavlja akt vanustavnog djelovanja i lažno predstavljanje tog lica", dodao je Višković.

On je ponovio da je ključni razlog za sazivanje posebne skupštinske sjednice vaninstitucionalno i nelegalno djeovanje Izetbegovića, koji je reviziju presude pokrenuo bez saglasnosti institucija BiH.

Višković je rekao da je neophodno izvršiti uvid u punomoć za Sakiba Softića, te da li je sačinjena u skladu sa privilnikom o radu Predsjedništva BiH.

Navedenu informaciju predložili su poslanički klubovi SNSD-a, DNS-a i SP-a, te samostalni poslanici Ilija Stevančević i Zlatko Maksimović.

Poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske obratiće se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Bivši agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Sakib Softić predao je Međunarodnom sudu pravde u Hagu zahtjev za reviziju presude protiv Srbije, koju je inicirao bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana