Višedecenijsko nasrtanje na Srpsku: Zapad izvrće stvarnost naglavačke

Veljko Zeljković
Višedecenijsko nasrtanje na Srpsku: Zapad izvrće stvarnost naglavačke

BANjALUKA - I pored jasno definisanih nadležnosti datih Dejtonskim mirovnim sporazumom, iz neposrednog okruženja i dijela međunarodne zajednice su prisutni stalni nasrtaji na nadležnosti Srpske, a najradikalniji zahtjevi idu u pravcu potpunog devastiranja i nestanka Republike.

Smatra ovo dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodan Župljanin, jedan od učesnika naučnostručne konferencije pod nazivom “Ugrožavanje vitalnih nacionalnih interesa Republike Srpske i srpskog naroda u BiH” koja će danas biti održana u Banjaluci u organizaciji Bezbjednosnog foruma. Prema riječima Župljanina, radi se o udruženom neprijateljskom poduhvatu retrogradnih snaga iz FBiH, koje uz pomoć zemalja Kvinte - SAD, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije, ali i članica NATO-a, žele da ukinu Republiku Srpsku.

- Strane koje za nefunkcionalnost BiH okrivljuju pojedine političare ili Ustav, stvarnost izvrću naglavačke. Glavni uzrok disfunkcionalnosti BiH nije zaoštrena retorika ili struktura dejtonske formule, već uporno odbijanje SDA da prihvati i pridržava se dejtonskih odredaba koje konstitutivnim narodima nalažu ravnopravnost u vršenju vlasti - smatra Župljanin.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Nevenko Vranješ dodaje da je ovakvoj situaciji u BiH znatno doprinio i dosadašnji rad Ustavnog suda BiH i njegove odluke. Kako je pojasnio, nastanak, postojanje i rad ovog suda prati čitav niz specifičnosti koje nisu svojstvene ustavnim sudovima današnjice. Navodi i da se to odnosi na upliv precedentne prakse u rad suda, promjenu utvrđene prakse, način rada i odlučivanja, prisustvo sudija stranih državljana, te donošenje odluka koje su imale uticaj na modelovanje postojećeg političkog i pravnog sistema.

- Trodecenijsko postojanje ovog tijela se svodi na to da umjesto zaštitnika Ustava postane njegov reformator donoseći odluke koje su ne samo uticale na Ustav već i na mirovni sporazum u cjelini, a time i politički i pravni okvir funkcionisanja BiH i njenih entiteta, a naročito Republike Srpske - kaže Vranješ.

Kada je u pitanju ugrožavanje vitalnih nacionalnih interesa Republike Srpske i srpskog naroda u BiH, potpredsjednik Organizacije starješina VRS Mirko Trivić kaže kako je tome dobrim dijelom doprinio i sam Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju, koji je iskorišćen za istorijski revizionizam, a s ciljem “sakaćenja” srpskog naroda. Navodi i da je raspad SFRJ bio dio programiranih ratova, odnosno nuspojava razvoja demokratije po američkom receptu na prostorima i u državama van zone NATO kontrole i uticaja.

- Za realizaciju ovih ciljeva oni su uspostavili odgovarajuće instrumente. U ovom slučaju, već u  početnoj fazi rata u BiH, JNA i Srbi su odmah dobili ulogu krivca za rat. Nakon toga je uspostavljen mehanizam za definisanje odgovornosti za postupke u vođenju oružane borbe i rata u formi Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Ovaj sud je bio dio pripremljenog projekta velikih sila, koji podrazumijeva prvo izazivanje krize, onda upravljanje njome i na kraju primjenu adekvatne metodologije za njeno rješenje, a koje je u skladu sa projektovanim ciljevima - poručio je Trivić.  

Mogućnosti djelovanja

Prema riječima organizatora ovog skupa, cilj održavanja ove konferencije je da identifikuje uzroke i motive takvog djelovanja, ispoljene načine i metode djelovanja, te realne mogućnosti odbrane Republike Srpske i srpskog naroda u uslovima i procesima nastajanja novog svjetskog poretka, zasnovanog na multipolarizmu, ravnopravnosti i međusobnom uvažavanju i saradnji, te poštovanju svih naroda i zemalja, nezavisno od njihove veličine, ekonomske moći, rasne i vjerske pripadnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana