Вишедеценијско насртање на Српску: Запад изврће стварност наглавачке

Вељко Зељковић
Вишедеценијско насртање на Српску: Запад изврће стварност наглавачке

БАЊАЛУКА - И поред јасно дефинисаних надлежности датих Дејтонским мировним споразумом, из непосредног окружења и дијела међународне заједнице су присутни стални насртаји на надлежности Српске, а најрадикалнији захтјеви иду у правцу потпуног девастирања и нестанка Републике.

Сматра ово декан Факултета за безбједност и заштиту Слободан Жупљанин, један од учесника научностручне конференције под називом “Угрожавање виталних националних интереса Републике Српске и српског народа у БиХ” која ће данас бити одржана у Бањалуци у организацији Безбједносног форума. Према ријечима Жупљанина, ради се о удруженом непријатељском подухвату ретроградних снага из ФБиХ, које уз помоћ земаља Квинте - САД, Велике Британије, Њемачке, Француске и Италије, али и чланица НАТО-а, желе да укину Републику Српску.

- Стране које за нефункционалност БиХ окривљују поједине политичаре или Устав, стварност изврћу наглавачке. Главни узрок дисфункционалности БиХ није заоштрена реторика или структура дејтонске формуле, већ упорно одбијање СДА да прихвати и придржава се дејтонских одредаба које конститутивним народима налажу равноправност у вршењу власти - сматра Жупљанин.

Професор Факултета политичких наука у Бањалуци Невенко Врањеш додаје да је оваквој ситуацији у БиХ знатно допринио и досадашњи рад Уставног суда БиХ и његове одлуке. Како је појаснио, настанак, постојање и рад овог суда прати читав низ специфичности које нису својствене уставним судовима данашњице. Наводи и да се то односи на уплив прецедентне праксе у рад суда, промјену утврђене праксе, начин рада и одлучивања, присуство судија страних држављана, те доношење одлука које су имале утицај на моделовање постојећег политичког и правног система.

- Тродеценијско постојање овог тијела се своди на то да умјесто заштитника Устава постане његов реформатор доносећи одлуке које су не само утицале на Устав већ и на мировни споразум у цјелини, а тиме и политички и правни оквир функционисања БиХ и њених ентитета, а нарочито Републике Српске - каже Врањеш.

Када је у питању угрожавање виталних националних интереса Републике Српске и српског народа у БиХ, потпредсједник Организације старјешина ВРС Мирко Тривић каже како је томе добрим дијелом допринио и сам Међународни кривични трибунал за бившу Југославију, који је искоришћен за историјски ревизионизам, а с циљем “сакаћења” српског народа. Наводи и да је распад СФРЈ био дио програмираних ратова, односно нуспојава развоја демократије по америчком рецепту на просторима и у државама ван зоне НАТО контроле и утицаја.

- За реализацију ових циљева они су успоставили одговарајуће инструменте. У овом случају, већ у  почетној фази рата у БиХ, ЈНА и Срби су одмах добили улогу кривца за рат. Након тога је успостављен механизам за дефинисање одговорности за поступке у вођењу оружане борбе и рата у форми Међународног кривичног суда за бившу Југославију. Овај суд је био дио припремљеног пројекта великих сила, који подразумијева прво изазивање кризе, онда управљање њоме и на крају примјену адекватне методологије за њено рјешење, а које је у складу са пројектованим циљевима - поручио је Тривић.  

Могућности дјеловања

Према ријечима организатора овог скупа, циљ одржавања ове конференције је да идентификује узроке и мотиве таквог дјеловања, испољене начине и методе дјеловања, те реалне могућности одбране Републике Српске и српског народа у условима и процесима настајања новог свјетског поретка, заснованог на мултиполаризму, равноправности и међусобном уважавању и сарадњи, те поштовању свих народа и земаља, независно од њихове величине, економске моћи, расне и вјерске припадности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана