Vigemark: BiH potreban novi zakon o finansiranju stranaka

D. O.
Vigemark: BiH potreban novi zakon o finansiranju stranaka

Banjaluka - Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark poručio je juče da je usvajanje novog zakona o finansiranju političkih stranaka jedan od prioriteta na kojem je potrebno raditi u BiH. Sadašnji zakon će, kako kaže, morati da bude mijenjan i usaglašen sa standardima EU.

Vigemark smatra i da je ključni razlog sporog napredovanja BiH prema EU neformiranje vlasti na nivou BiH, u FBiH i pojedinim kantonima.

- Međutim, i u takvim okolnostima ne postoji razlog da se već sada ne razgovara o prioritetima, i to kroz proces dijaloga - smatra Vigemark.

On je juče u Banjaluci bio domaćin treće debate o izazovima i mogućnostima procesa pristupanja EU.

- Ovdje smo da od građana čujemo koje su njihove zabrinutosti, šta EU predstavlja za njih i koji su načini da sami preuzmu inicijativu da iskoriste proces evropskih integracija - istakao je Vigemark.

Podsjetio je i da je Evropska komisija dala mišljenje o aplikaciji BiH, kojom je potvrdila da može postati članica, ali još puno stvari treba uraditi. On vjeruje da su građani zainteresovani za ekonomske teme, bezbjednost i pitanja koja govore o boljoj budućnosti, a ne o temama koje dominiraju u političkom diskursu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana