Vidović: Američke sankcije imaju za cilj da unište Republiku Srpsku

SRNA
Vidović: Američke sankcije imaju za cilj da unište Republiku Srpsku

BANjALUKA - Američke sankcije imaju cilj da ekonomski oslabe i unište Republiku Srpsku, ali će ona, uprkos svemu, opstati, ocijenila je ministar finansija Zora Vidović.

Vidovićeva je izjavila da se, prema zakonu ne mogu zatvoriti računi u bankama licima koji su na listi sankcionisanih od SAD, ali da su ta lica to sama učinila da banke ne bi snosile posljedice.

"Privreda bi bila u blokadi. Uvoznici i izvoznici ne bi mogli plaćati svoje obaveze. Ovim se ugrožavaju osnovna ljudska prava, jer sankcionisana lica sada ne mogu da podignu svoju platu", rekla je Vidovićeva za RTRS.

Ona je dodala da je ovakva situacija nečuvena, te naglasila da se osim fizičkim licima računi zatvaraju i pravnim licima, a cilj je da se Republika Srpska uništi.

Vidovićeva je podsjetila da se računi u bankama gase čak i humanitarnima organizacijama, što je primjer s organizacijom "Srpska kuća", koja je prikupljala novac za izgradnju kuća višečlanim porodicama.

"Riječ je o sili, a ne o primjeni zakona", naglasila je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, veliki problem je i sa kompanijom "Integral inženjering", najvećom kompanijom za niskogradnju u Republici Srpskoj, koja je poslovala i u inostranstvu.

Vidovićeva je istakla da uprkos svemu budžet funkcioniše normalno i da se izmiruju sve obaveze. "Nikada nije bilo kašnjenja. Isplaćujemo podsticaje za privredu i poljoprivredu", rekla je Vidovićeva.

Ona je naglasila da će svi koji imaju potraživanja iz budžeta biti isplaćeni i da nema razloga za brigu. "Na njihovu žalost, opstaće Republika Srpska", poručila je Vidovićeva.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana