Vašington po svaku cijenu želi da pokori Srpsku i Srbiju

Veljko Zeljković
Vašington po svaku cijenu želi da pokori Srpsku i Srbiju

BANjALUKA - Dio američkog političkog rukovodstva, bliskog aktuelnoj administraciji Džoa Bajdena, želi po svaku cijenu, u vremenu kada vlada opšti haos u svijetu, da iskoristi to i da završi posao započet još prije 35 godina, te se neće libiti da urade sve neophodno kako bi pokorili i slomili kičmu Republici Srpskoj i Srbiji.

Kaže ovo za “Glas Srpske” profesor geopolitike Srđan Perišić komentarišući to što je grupa američkih senatora, koje predvodi Džin Šahin, predložila donošenje zakona o demokratiji i prosperitetu zapadnog Balkana, a koji je već dobio zeleno svjetlo od Spoljnopolitičkog odbora američkog Senata i poslat je na izjašnjavanje gornjem domu Kongresa.

Prema njegovom mišljenju, riječ je o političko-diplomatskom potezu koji je dio jednog frontalnog napada na Srbiju, a pogotovo na Republiku Srpsku, a što podrazumijeva i sudski proces protiv predsjednika Srpske, prijem samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope, ali i rezoluciju o navodnom genocidu u Srebrenici. 

- To što sada usvajaju i nekakav zakon o demokratiji nije ništa drugo do stvaranje zakonskih okvira za naredne korake, pritiske i neko novo miješanje u unutrašnje stvari BiH, odnosno Republike Srpske. Sigurno će pokušati da sa političke scene uklone sve targetirane osobe, koje nisu na fonu spoljne politike SAD. I oni će te pritiske ubrzati, s ciljem da ih sprovedu, realizuju do početka jeseni - kaže Perišić.

Motivi

Kada su u pitanju politički motivi za donošenje jednog ovakvog zakona, Perišić kaže da se na ovaj način želi završiti posao započet još prije 35 godina i uvući sve balkanske zemlje u Sjevernoatlantski savez.

- Po svaku cijenu i ove prostore žele staviti pod svoju kontrolu, kako političku, tako i ekonomsku. Kako bi to i ostvarili, neophodna im je unitarna BiH. Nažalost, oni u svemu tome imaju i podršku određenih bošnjačkih političkih krugova, koji su umjesto demokratije i suvereniteta prihvatili podaništvo - istakao je ovaj profesor geopolitike za naš list.       

Dodaje da se i ovaj put upotrebljava jedna izlizana retorička matrica, kako se to sve radi zarad demokratije, ljudskih prava i sloboda, te navodnog koruptivnog i antidejtonskog djelovanja na zapadnom Balkanu.

- Oni za sve ove godine nisu uspjeli da sprovedu svoju balkansku strategiju i onda ovakvim i sličnim frazama prave sebi alibi da se obračunaju sa neposlušnima. Nisu predstavnici vlasti ti koji ruše Dejton, već oni i bošnjački lideri koji teže stvaranju nekakve unitarne BiH. Njima nikako ne odgovara jak i stabilan faktor na balkanskim prostorima. Zato i predlažu ovakve i slične zakone, koji bi im pomogli da lakše ozakone mete za odstrel, a kako bi se, kako oni to kažu, smanjio ruski i  kineski uticaj u regionu jer on, navodno, ugrožava njihove nacionalne interese. I oni će to nastaviti na unutrašnjem razbijanju BiH, kako iz vašingtonske centrale, tako i preko Brisela, odnosno Evropske unije, pri tome za to optužujući srpsku stranu, što je vrhunac političkog licemjerstva - navodi Perišić. 

Ukazuje i da je u ovu operaciju već uložen pozamašan novac, i to prije svega u pojedine “slobodne medije” i nevladine organizacije, koji bi trebalo da rade na preoblikovanju javnog mnjenja.

U posljednjih pet, šest godina uloženo je više od 80 miliona američkih dolara, što je trebalo da pomogne u borbi protiv navodnog ruskog uticaja u BiH.

“Vilson centar”

Perišić podsjeća i da je “Vilson centar” još krajem 2020. godine sačinio jedan analitički dokument u kojem je američkoj administraciji preporučeno, odnosno sugerisano šta joj je činiti kada je u pitanju BiH. Tada je navedeno kako je neophodno izvršiti reviziju Dejtonskog mirovnog sporazuma, ojačati NATO snage u BiH, odnosno EUFOR, te dati podršku visokom predstavniku za veću primjenu bonskih ovlašćenja. 

- Da se politički centri moći u SAD očigledno pridržavaju ovih sugestija, možemo vidjeti iz svega do sada viđenog. Opet se nameću zakoni u BiH od strane nazovivisokog predstavnika, a nedavno smo mogli vidjeti i da vrhovni komandant NATO savezničkih snaga za Evropu i komandant Evropskog štaba Oružanih snaga SAD, general Kristofer Kavoli najavljuje slanje dodatnih i jačih vojnih snaga, kako u BiH, tako i na Kosovo. I to je jedna nova vrsta psihološkog pritiska, da vrijeme ovog globalnog haosa iskoriste za svoje ciljeve na Balkanu. Ali oni nisu toliko jaki i moćni kao nekada, kada je u BiH stolovao Pedi Ešdaun  - smatra Perišić. 

Doktor političkih nauka Stevan Gajić kaže da sve postaje jasno ako se pažljivo pročita prijedlog zakona, ali i pojašnjenje senatorke Džin Šahin, u kom se navodi da ovaj akt treba da posluži kako bi se “izoštrili alati  za rješavanje zlonamjernog uticaja, korupcije i drugih napora koji pokušavaju da potkopaju demokratske težnje u regionu”.

- Iako se u uvodnom delu navodi kako ovaj zakon treba da “podstakne trgovinu i investicije između SAD i zemalja zapadnog Balkana”, on u stvari treba da posluži za ubrzanje procesa u borbi protiv srpskog faktora, koji se namerno dovodi u kontekst navodnog ruskog i kineskog uticaja. I to što pominju “Republiku Kosovo” sve govori. A dokle su možda spremni ići, možda najbolje ilustruje izveštaj Kancelarije direktora nacionalne obaveštajne službe SAD, u kom se upozorava da je region zapadnog Balkana pod povećanim rizikom od lokalizovanog međuetničkog nasilja tokom 2024. godine. To što oni u njemu targetiraju BiH i Kosovo kao potencijalne tačke nekih novih sukoba, govori dokle su oni spremni ići kako bi implementirali svoje bolesne ciljeve. To nije ništa drugo do klasična kaubojština - poručio je Gajić.

Ko je Džin Šahin

Senatorka Džin Šahin, koja je sa grupom svojih kolega sačinila i predložila donošenje jednog ovakvog zakonskog akta, a označena je i kao sponzor ovog zakona, bila je jedan od najvećih zagovornika uvođenja sankcija rukovodstvu Republike Srpske, tražeći da to isto urade i zemlje Evropske unije. Bila je jedan od inicijatora i zakona o sjećanju na Srebrenicu, ali se protivila i formiranju Vlade Crne Gore u kojoj bi bile srpske partije. Otvoreno se zalagala da što više zemalja prizna nezavisnost Kosova. Interesantno, pojedini mediji su je prije nekoliko godina optužili da je ukrajinski novac koristila za svoju političku kampanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana