Вашингтон по сваку цијену жели да покори Српску и Србију

Вељко Зељковић
Вашингтон по сваку цијену жели да покори Српску и Србију

БАЊАЛУКА - Дио америчког политичког руководства, блиског актуелној администрацији Џоа Бајдена, жели по сваку цијену, у времену када влада општи хаос у свијету, да искористи то и да заврши посао започет још прије 35 година, те се неће либити да ураде све неопходно како би покорили и сломили кичму Републици Српској и Србији.

Каже ово за “Глас Српске” професор геополитике Срђан Перишић коментаришући то што је група америчких сенатора, које предводи Џин Шахин, предложила доношење закона о демократији и просперитету западног Балкана, а који је већ добио зелено свјетло од Спољнополитичког одбора америчког Сената и послат је на изјашњавање горњем дому Конгреса.

Према његовом мишљењу, ријеч је о политичко-дипломатском потезу који је дио једног фронталног напада на Србију, а поготово на Републику Српску, а што подразумијева и судски процес против предсједника Српске, пријем самопроглашеног Косова у Савјет Европе, али и резолуцију о наводном геноциду у Сребреници. 

- То што сада усвајају и некакав закон о демократији није ништа друго до стварање законских оквира за наредне кораке, притиске и неко ново мијешање у унутрашње ствари БиХ, односно Републике Српске. Сигурно ће покушати да са политичке сцене уклоне све таргетиране особе, које нису на фону спољне политике САД. И они ће те притиске убрзати, с циљем да их спроведу, реализују до почетка јесени - каже Перишић.

Мотиви

Када су у питању политички мотиви за доношење једног оваквог закона, Перишић каже да се на овај начин жели завршити посао започет још прије 35 година и увући све балканске земље у Сјеверноатлантски савез.

- По сваку цијену и ове просторе желе ставити под своју контролу, како политичку, тако и економску. Како би то и остварили, неопходна им је унитарна БиХ. Нажалост, они у свему томе имају и подршку одређених бошњачких политичких кругова, који су умјесто демократије и суверенитета прихватили подаништво - истакао је овај професор геополитике за наш лист.       

Додаје да се и овај пут употребљава једна излизана реторичка матрица, како се то све ради зарад демократије, људских права и слобода, те наводног коруптивног и антидејтонског дјеловања на западном Балкану.

- Они за све ове године нису успјели да спроведу своју балканску стратегију и онда оваквим и сличним фразама праве себи алиби да се обрачунају са непослушнима. Нису представници власти ти који руше Дејтон, већ они и бошњачки лидери који теже стварању некакве унитарне БиХ. Њима никако не одговара јак и стабилан фактор на балканским просторима. Зато и предлажу овакве и сличне законе, који би им помогли да лакше озаконе мете за одстрел, а како би се, како они то кажу, смањио руски и  кинески утицај у региону јер он, наводно, угрожава њихове националне интересе. И они ће то наставити на унутрашњем разбијању БиХ, како из вашингтонске централе, тако и преко Брисела, односно Европске уније, при томе за то оптужујући српску страну, што је врхунац политичког лицемјерства - наводи Перишић. 

Указује и да је у ову операцију већ уложен позамашан новац, и то прије свега у поједине “слободне медије” и невладине организације, који би требало да раде на преобликовању јавног мњења.

У посљедњих пет, шест година уложено је више од 80 милиона америчких долара, што је требало да помогне у борби против наводног руског утицаја у БиХ.

“Вилсон центар”

Перишић подсјећа и да је “Вилсон центар” још крајем 2020. године сачинио један аналитички документ у којем је америчкој администрацији препоручено, односно сугерисано шта јој је чинити када је у питању БиХ. Тада је наведено како је неопходно извршити ревизију Дејтонског мировног споразума, ојачати НАТО снаге у БиХ, односно ЕУФОР, те дати подршку високом представнику за већу примјену бонских овлашћења. 

- Да се политички центри моћи у САД очигледно придржавају ових сугестија, можемо видјети из свега до сада виђеног. Опет се намећу закони у БиХ од стране назовивисоког представника, а недавно смо могли видјети и да врховни командант НАТО савезничких снага за Европу и командант Европског штаба Оружаних снага САД, генерал Кристофер Каволи најављује слање додатних и јачих војних снага, како у БиХ, тако и на Косово. И то је једна нова врста психолошког притиска, да вријеме овог глобалног хаоса искористе за своје циљеве на Балкану. Али они нису толико јаки и моћни као некада, када је у БиХ столовао Педи Ешдаун  - сматра Перишић. 

Доктор политичких наука Стеван Гајић каже да све постаје јасно ако се пажљиво прочита приједлог закона, али и појашњење сенаторке Џин Шахин, у ком се наводи да овај акт треба да послужи како би се “изоштрили алати  за рјешавање злонамјерног утицаја, корупције и других напора који покушавају да поткопају демократске тежње у региону”.

- Иако се у уводном делу наводи како овај закон треба да “подстакне трговину и инвестиције између САД и земаља западног Балкана”, он у ствари треба да послужи за убрзање процеса у борби против српског фактора, који се намерно доводи у контекст наводног руског и кинеског утицаја. И то што помињу “Републику Косово” све говори. А докле су можда спремни ићи, можда најбоље илуструје извештај Канцеларије директора националне обавештајне службе САД, у ком се упозорава да је регион западног Балкана под повећаним ризиком од локализованог међуетничког насиља током 2024. године. То што они у њему таргетирају БиХ и Косово као потенцијалне тачке неких нових сукоба, говори докле су они спремни ићи како би имплементирали своје болесне циљеве. То није ништа друго до класична каубојштина - поручио је Гајић.

Ко је Џин Шахин

Сенаторка Џин Шахин, која је са групом својих колега сачинила и предложила доношење једног оваквог законског акта, а означена је и као спонзор овог закона, била је један од највећих заговорника увођења санкција руководству Републике Српске, тражећи да то исто ураде и земље Европске уније. Била је један од иницијатора и закона о сјећању на Сребреницу, али се противила и формирању Владе Црне Горе у којој би биле српске партије. Отворено се залагала да што више земаља призна независност Косова. Интересантно, поједини медији су је прије неколико година оптужили да је украјински новац користила за своју политичку кампању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана