Varhelji: Put u Uniju otvoren, ali se očekuju rezultati

Srna
Foto: Kliks

SARAJEVO- Komesar EU za susjedske odnose i proširenje Oliver Varhelji izjavio je u Sarajevu da je put BiH u Uniju otvoren, ali da se zauzvrat očekuju rezultati.

"Očekujemo da se ti rezultati ostvaruju bez daljih odgađanja i sada je na političkom liderstvu ove zemlje da to postane i stvarnost", rekao je Varhelji na konferenciji za novinare nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH.

Varhelji je istakao da je članove Predsjedništva BiH, imajući u vidu izazovni zadatak koji je pred njima, ohrabrio da svoje napore dodatno intenziviraju i da stvaraju okruženje povjerenja, dijaloga, pozitivne atmosfere kako bi ova institucija bilo još efikasnija nego u prošlosti.

"Moram reći da vidimo pozitivne pomake od predstavljanja našeg prijedloga za dodjelu kanidatskog statusa i to je samo po sebi ohrabrenje. U proteklih šest sedmica stvari se dešavaju brže nego ikada i nadam se da će se ta dinamika zadržati", istakao je Varhelji.

On je dodao da ima veliko povjerenje i velika očekivanja od domaćih lidera u BiH.

"Spremni smo da im pružimo pomoć da rade u korist građana ove zemlje, da osiguraju iskorak na evropskom putu, kandidatski status i istinsku perspektivu evropskog članstva za mlade, za privredu ove zemlje", naveo je Varhelji.

Da bi se dobio kandidatski status, podsjetio je on, Savjet ministara u starom sazivu treba da usvoji mjere potrebne za dalji iskorak na evropskom putu kao i da okosnica programa rada Predsjedništva treba da bude 14 ključnih prioriteta. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana