Вархељи: Пут у Унију отворен, али се очекују резултати

Срна
Foto: Кликс

САРАЈЕВО- Комесар ЕУ за сусједске односе и проширење Оливер Вархељи изјавио је у Сарајеву да је пут БиХ у Унију отворен, али да се заузврат очекују резултати.

"Очекујемо да се ти резултати остварују без даљих одгађања и сада је на политичком лидерству ове земље да то постане и стварност", рекао је Вархељи на конференцији за новинаре након састанка са члановима Предсједништва БиХ.

Вархељи је истакао да је чланове Предсједништва БиХ, имајући у виду изазовни задатак који је пред њима, охрабрио да своје напоре додатно интензивирају и да стварају окружење повјерења, дијалога, позитивне атмосфере како би ова институција било још ефикаснија него у прошлости.

"Морам рећи да видимо позитивне помаке од представљања нашег приједлога за додјелу канидатског статуса и то је само по себи охрабрење. У протеклих шест седмица ствари се дешавају брже него икада и надам се да ће се та динамика задржати", истакао је Вархељи.

Он је додао да има велико повјерење и велика очекивања од домаћих лидера у БиХ.

"Спремни смо да им пружимо помоћ да раде у корист грађана ове земље, да осигурају искорак на европском путу, кандидатски статус и истинску перспективу европског чланства за младе, за привреду ове земље", навео је Вархељи.

Да би се добио кандидатски статус, подсјетио је он, Савјет министара у старом сазиву треба да усвоји мјере потребне за даљи искорак на европском путу као и да окосница програма рада Предсједништва треба да буде 14 кључних приоритета. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана