Utvrđen Nacrt Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom

Srna
Utvrđen Nacrt Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom

Banjaluka - Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o liječenju neplodnosti u postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje /BMPO/, čiji je cilj uspješnije liječenje neplodnosti i povećanje procenta uspješnosti obavljenih postupaka.

Liječenje neplodnosti postupcima BMPO do sada nije bilo regulisano zakonskim propisom zbog čega se u praksi ukazala potreba za regulisanjem ove oblasti, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Ovim zakonom obezbjeđuje se sigurna i kvalitetna zaštita prava bračnih i vanbračnih supružnika, ali i olakšava proces liječenja, što bi moglo rezultovati povećanjem broja obavljenih BMPO i povećanjem procenta uspješnosti obavljenih postupaka.

Liječenje neplodnosti postupcima BMPO se intenzivno razvija i s tim ciljem je zakon usklađivan sa propisima u zemljama EU, odnosno u izradi ovog zakona korištena su rješenja iz zakona o liječenju neplodnosti postupcima BMPO iz zemalja u okruženju, odredbe Konvencije o zaštiti ljudskih prava i dostojanstva ljudskog bića, preporuke Komiteta za bioetiku Savjeta Evrope, te preporuke Oviedo konvencije.

Donošenjem ovog zakona biće stvoreni uslovi za promociju doniranja i podizanje svijesti građana o značaju doniranja, kao i organizovanje zdravstvene ustanove za obavljanje liječenja neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje, čime će biti povećan broj uspješnog liječenja neplodnosti postupcima BMPO i unaprijeđen kvalitet pružene zdravstvene zaštite u skladu sa savremenim standardima medicinske nauke i prakse, odnosno sa propisima EU.

Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici i Prijedlog strategije za unapređivanje seksualnog i reproduktivnog zdravlja u Republici Srpskoj 2019-2029. godina.

Ova strategije izrađena je s namjerom da se sveobuhvatno unaprijedi stanje u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja u skladu sa politikom unapređivanja zdravlja stanovništva Republike Srpske do 2020. godine, koja je usvojena odlukom Vlade Srpske i predstavlja okvirni planski dokument u oblasti zdravlja u Republici Srpskoj.

Strategija je zasnovana na principima - najviši standardi zdravlja, zaštita ljudskih prava i nediskriminacija, orijentisanost na korisnike usluga, dostupnost i kontinuitet usluga koje unapređuju seksualno i reproduktivno zdravlje, solidarnost i jednakost pri korištenju zdravstvenih usluga.

Dokument je zasnovan i na principima - rodna ravnopravnost i osnaživanje svih žena i djevojaka, promocija reproduktivnog zdravlja, prevencija bolesti i multisektorska saradnja, unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite, jačanje odgovornosti i uspostavaljanje trajnog partnerstva između vladinih i nevladinih organizacija, navodi se u saopštenju.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana