Утврђен Нацрт Закона о лијечењу неплодности биомедицински потпомогнутом оплодњом

Срна
Утврђен Нацрт Закона о лијечењу неплодности биомедицински потпомогнутом оплодњом
Утврђен Нацрт Закона о лијечењу неплодности биомедицински потпомогнутом оплодњом

Бањалука - Влада Републике Српске утврдила је данас Нацрт закона о лијечењу неплодности у поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње /БМПО/, чији је циљ успјешније лијечење неплодности и повећање процента успјешности обављених поступака.

Лијечење неплодности поступцима БМПО до сада није било регулисано законским прописом због чега се у пракси указала потреба за регулисањем ове области, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Овим законом обезбјеђује се сигурна и квалитетна заштита права брачних и ванбрачних супружника, али и олакшава процес лијечења, што би могло резултовати повећањем броја обављених БМПО и повећањем процента успјешности обављених поступака.

Лијечење неплодности поступцима БМПО се интензивно развија и с тим циљем је закон усклађиван са прописима у земљама ЕУ, односно у изради овог закона кориштена су рјешења из закона о лијечењу неплодности поступцима БМПО из земаља у окружењу, одредбе Конвенције о заштити људских права и достојанства људског бића, препоруке Комитета за биоетику Савјета Европе, те препоруке Овиедо конвенције.

Доношењем овог закона биће створени услови за промоцију донирања и подизање свијести грађана о значају донирања, као и организовање здравствене установе за обављање лијечења неплодности поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње, чиме ће бити повећан број успјешног лијечења неплодности поступцима БМПО и унапријеђен квалитет пружене здравствене заштите у складу са савременим стандардима медицинске науке и праксе, односно са прописима ЕУ.

Влада Републике Српске утврдила је на данашњој сједници и Приједлог стратегије за унапређивање сексуалног и репродуктивног здравља у Републици Српској 2019-2029. година.

Ова стратегије израђена је с намјером да се свеобухватно унаприједи стање у области сексуалног и репродуктивног здравља у складу са политиком унапређивања здравља становништва Републике Српске до 2020. године, која је усвојена одлуком Владе Српске и представља оквирни плански документ у области здравља у Републици Српској.

Стратегија је заснована на принципима - највиши стандарди здравља, заштита људских права и недискриминација, оријентисаност на кориснике услуга, доступност и континуитет услуга које унапређују сексуално и репродуктивно здравље, солидарност и једнакост при кориштењу здравствених услуга.

Документ је заснован и на принципима - родна равноправност и оснаживање свих жена и дјевојака, промоција репродуктивног здравља, превенција болести и мултисекторска сарадња, унапређење квалитета здравствене заштите, јачање одговорности и успоставаљање трајног партнерства између владиних и невладиних организација, наводи се у саопштењу.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана