Ustavni sud BiH odbacio zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke CIK-a o odgađanju lokalnih izbora

GS
Ustavni sud BiH odbacio zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke CIK-a o odgađanju lokalnih izbora

SARAJEVO - Ustavni sud BiH odbacio je kao nedopušten zahtjev 28 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Odluke o odgađanju održavanja lokalnih izbora 2020. godine, koju je donijela Centralna izborna komisija.

U odluci, koja je objavljena na službenoj stranici, navodi se da Ustavni sud nije nadležan za odlučivanje i smatra da se radi o nadležnosti redovnog suda.

Ustavni sud je naveo “da se u konkretnom slučaju radi o ocjeni zakonitosti akta za koji postoji sudska zaštita pred redovnim sudom (Sudom BiH, u skladu s nadležnošću tog suda) i bez obzira na moguću ocjenu o kršenju zakona, u postupku pred Ustavnim sudom se ne može cijeniti zakonitost opšteg akta (kao podzakonskog akta), već ustavnost, ako su ispunjeni uslovi koji su već navedeni u praksi Ustavnog suda”.

Stoga, imajući u vidu tvrdnje iz zahtjeva u pogledu neustavnosti i nezakonitosti osporene odluke, koje se odnose na produženje trajanja mandata izabranih predstavnika, nemogućnost odgađanja izbora u cijelosti, razloge za odgađanje izbora zbog nemogućnosti glasanja i nepridržavanje roka do kojeg se izbori mogu odgoditi, Ustavni sud smatra da se radi o nadležnosti redovnog suda.

Ustavni sud BiH je utvrdio da ne postoje razlozi da odstupi od svoje prakse u tumačenju nadležnosti, odnosno da se proglasi nadležnim za ocjenu ustavnosti osporene odluke kao pravnog akta niže pravne snage od zakona, odnosno akta koji nije izričito naveden u odredbi člana 6/3.a) Ustava BiH.

(ATV)

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana