UKC RS: Spremni smo da zbrinemo pacijente i zaštitimo medicinare

Srna
UKC RS: Spremni smo da zbrinemo pacijente i zaštitimo medicinare

BANjALUKA - Univerzitetsko-klinički centar Republike Srpske spreman je da u smislu pravovremene njege i zdravstvene zaštite zbrine sve potencijalne pacijente pozitivne na virus korona i zaštiti zdravstveni sistem i medicinske radnike od eventualne zaraze zbog čega je preduzet niz preventivnih mjera.

Iz UKC-a je saopšteno da su u krugu te zdravstvene ustanove postavljeni objekti za trijažu pacijenata zbog opasnosti od širenja novog virusa u kojima će se obavljati i razgovori i pregled pacijenata.

“Nakon toga medicinsko osoblje će ih upućivati u Urgentni centar ili u Kliniku za infektivne bolesti. Postoje tri grupe pacijenata. Prva su oni koji su pozitivni, ali nemaju simptoma i moraju biti u izolaciji. Druga ima simptome i liječi se u Klinici za infektivne bolesti, a ako bude potrebno liječiće se i na lokaciji u centru grada koja se priprema za veći priliv pacijenata. Treća je ona kojoj su potrebni respiratori i koji su životno ugroženi”, navode iz UKC-a.

UKC raspolaže sa više od 50 respiratora, a počeo je sa aktivnostima adaptacije prostora na staroj lokaciji u centru grada, te postavio 115 kreveta za mogući priliv pacijenata pozitivnih na ovaj virus koji zbog eventualno popunjenih kapaciteta ne bi mogli biti smješteni na Klinici za infektivne bolesti.

“Na ovoj lokaciji /stara Hirurgija/ pripremaju se i dvije hirurške sale za operacije pacijenata potvrđenih i suspektnih na virus korona, kao i jedinica intenzivnog liječenja. Za ovakve pacijente imamo obezbijeđeno još dodatnih 100 kreveta”, navode iz UKC-a Srpske.

Dodaju da će u prostoru Klinike za infektivne bolesti danas biti završena operaciona sala za akutno hirurško zbrinjavanje pacijenata sa virusom korona, ali i porode trudnica pozitivnih na ovaj virus carskim rezom.

“Osoblje Klinike za infektivne bolesti pojačalo je svoja dežurstva i angažovanost osoblja kako bi adekvatno odgovorilo na eventualni pojačani priliv pacijenata. Klinički zavod za mikrobiologiju UKC-a raspolaže sa dovoljnim brojem testova za novi virus korona”, ističu iz ove ustanove.

Apeluju na građane da pokažu maksimalnu odgovornost i disciplinu, pridržavaju se propisanih mjera i ne dolaze u zdravstvene ustanove bez prijeke potrebe

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana