Zavod za izgradnju udario rampu revizorima!

Marijana Miljić Bjelovuk
Zavod za izgradnju udario rampu revizorima!

BANjALUKA - Revizori Republike Srpske tvrde da im je onemogućen ulaz u Zavod za izgradnju Banjaluka (ZIBL), dok na toj adresi navode da oni ne brane kontrolu svojih poslovnih knjiga, već samo traže obrazloženje na osnovu čega finansijski stručnjaci dolaze kod njih.

U Glavnoj službi za reviziju javnog sektora RS kazali su “Glasu Srpske” da je po prvi put od njihovog osnivanja zbog ponašanja ZIBL-a onemogućeno sprovođenje godišnjeg plana te da je o svemu obaviješten Odbor za reviziju Narodne skupštine RS radi preduzimanja mjera iz njihove nadležnosti.

- Ovlašteni smo da vršimo reviziju javnih ustanova, javnih i drugih preduzeća u kojima Republika ima direktni ili indirektni vlasnički udio. Javnim preduzećem smatra se pravno lice koje je upisano u sudski registar kao privredno društvo u formi akcionarskog društva ili društva sa ograničenom odgovornošću, radi obavljanja djelatnosti od opšteg interesa i u čijem osnovnom kapitalu RS ili jedinica lokalne samouprave direktno ili indirektno ima većinsko vlasništvo - navode u Glavnoj službi za reviziju.

Naglašavaju da s obzirom da je ZIBL akcionarsko društvo u kojem grad Banjaluka ima većinsko vlasništvo (71,86 odsto akcijskog kapitala), samim tim ispunjeni su uslovi da se taj zavod smatra javnim preduzećem.

Podsjećaju i da je Vlada RS obavezala javna preduzeća da osiguraju neophodne pretpostavke za efikasan eksterni nadzor, a Glavna služba za reviziju predstavlja eksterni parlamentrani nadzor, odnosno nadzor od strane Narodne skupštine Republike Srpske.

- Od 14. do 18. marta četiri puta odgovorili smo na akte ZIBL-a kojima je direktor te institucije odbio da prihvati revizijski angažman te da dostavi traženu dokumentaciju. Njegova obrazloženja bila su da ZIBL “ne treba biti subjekt revizije ali i da se ne mogu podvesti pod javni sektor” kao i “da se registrovana djelatnost Zavoda ne može utvrditi kao djelatnost od opšteg interesa”, te “da treba dodatno vrijeme kako bi se pribavila saglasnost za sprovođenje revizije organa Zavoda - Upravni odbor i Skupština društva” i slično - navode u Glavnoj službi za reviziju.

Naglašavaju da ZIBL nema pravo da od javnosti sakriva, odnosno ne pruža tražene informacije i dokumenta te da odbija saradnju sa vrhovnom revizorskom institucijom Republike Srpske.

- Nećemo odustati od sprovođenja finansijske revizije u ovom subjektu javnog sektora. Preduzećemo sve mjere u skladu sa propisima RS da bi se navedena revizija izvršila i javnost putem revizorskog izvještaja upoznala sa svim relevatnim informacijama na koje ima pravo - zaključak je Glavne službe za reviziju.

Direktor ZIBL-a Dejan Hanak, koji je na tu funkciju došao u aprilu, tvrdi da je njegov prethodnik u posljednjem dopisu tražio da mu u Glavnoj službi za reviziju pojasne koji su razlozi i na osnovu kojih pravnih normi ulaze u ZIBL.

- Imamo akcionare. Moramo zaštiti njihova prava. Mi smo a.d.. Na posljednji dopis nismo dobili odgovor od revizije. Nakon što dobijemo odgovor od njih odluku će donijeti Upravni odbor ZIBL-a o njihovom angažmanu. To je to, revizorima nije zabranjen ulaz - kazao je “Glasu” Hanak.

Protesti

U Glavnoj službi za reviziju javnog sektora RS podsjetili su da su radnici Zavoda za izgradnju Banjaluka još 2022. godine tokom protesta ispred Gradske uprave Banjaluka istakli, što je zabilježeno u sredstvima javnog informisanja, da je potrebna revizija poslovanja Zavoda.

- Ta revizija je u interesu grada Banjaluka kao većinskog vlasnika, tako i drugih akcionara Zavoda za izgradnju a.d. Banjaluka - poručuju iz Glavne službe za reviziju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana