Завод за изградњу ударио рампу ревизорима!

Маријана Миљић Бјеловук
Завод за изградњу ударио рампу ревизорима!

БАЊАЛУКА - Ревизори Републике Српске тврде да им је онемогућен улаз у Завод за изградњу Бањалука (ЗИБЛ), док на тој адреси наводе да они не бране контролу својих пословних књига, већ само траже образложење на основу чега финансијски стручњаци долазе код њих.

У Главној служби за ревизију јавног сектора РС казали су “Гласу Српске” да је по први пут од њиховог оснивања због понашања ЗИБЛ-а онемогућено спровођење годишњег плана те да је о свему обавијештен Одбор за ревизију Народне скупштине РС ради предузимања мјера из њихове надлежности.

- Овлаштени смо да вршимо ревизију јавних установа, јавних и других предузећа у којима Република има директни или индиректни власнички удио. Јавним предузећем сматра се правно лице које је уписано у судски регистар као привредно друштво у форми акционарског друштва или друштва са ограниченом одговорношћу, ради обављања дјелатности од општег интереса и у чијем основном капиталу РС или јединица локалне самоуправе директно или индиректно има већинско власништво - наводе у Главној служби за ревизију.

Наглашавају да с обзиром да је ЗИБЛ акционарско друштво у којем град Бањалука има већинско власништво (71,86 одсто акцијског капитала), самим тим испуњени су услови да се тај завод сматра јавним предузећем.

Подсјећају и да је Влада РС обавезала јавна предузећа да осигурају неопходне претпоставке за ефикасан екстерни надзор, а Главна служба за ревизију представља екстерни парламентрани надзор, односно надзор од стране Народне скупштине Републике Српске.

- Од 14. до 18. марта четири пута одговорили смо на акте ЗИБЛ-а којима је директор те институције одбио да прихвати ревизијски ангажман те да достави тражену документацију. Његова образложења била су да ЗИБЛ “не треба бити субјект ревизије али и да се не могу подвести под јавни сектор” као и “да се регистрована дјелатност Завода не може утврдити као дјелатност од општег интереса”, те “да треба додатно вријеме како би се прибавила сагласност за спровођење ревизије органа Завода - Управни одбор и Скупштина друштва” и слично - наводе у Главној служби за ревизију.

Наглашавају да ЗИБЛ нема право да од јавности сакрива, односно не пружа тражене информације и документа те да одбија сарадњу са врховном ревизорском институцијом Републике Српске.

- Нећемо одустати од спровођења финансијске ревизије у овом субјекту јавног сектора. Предузећемо све мјере у складу са прописима РС да би се наведена ревизија извршила и јавност путем ревизорског извјештаја упознала са свим релеватним информацијама на које има право - закључак је Главне службе за ревизију.

Директор ЗИБЛ-а Дејан Ханак, који је на ту функцију дошао у априлу, тврди да је његов претходник у посљедњем допису тражио да му у Главној служби за ревизију појасне који су разлози и на основу којих правних норми улазе у ЗИБЛ.

- Имамо акционаре. Морамо заштити њихова права. Ми смо а.д.. На посљедњи допис нисмо добили одговор од ревизије. Након што добијемо одговор од њих одлуку ће донијети Управни одбор ЗИБЛ-а о њиховом ангажману. То је то, ревизорима није забрањен улаз - казао је “Гласу” Ханак.

Протести

У Главној служби за ревизију јавног сектора РС подсјетили су да су радници Завода за изградњу Бањалука још 2022. године током протеста испред Градске управе Бањалука истакли, што је забиљежено у средствима јавног информисања, да је потребна ревизија пословања Завода.

- Та ревизија је у интересу града Бањалука као већинског власника, тако и других акционара Завода за изградњу а.д. Бањалука - поручују из Главне службе за ревизију. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана