U nabavkama kod Granične policije BiH sporna kupovina cipela i klima

Marijana Miljić Bjelovuk
U nabavkama kod Granične policije BiH sporna kupovina cipela i klima

BANjALUKA - Revizori su češljanjem poslovnih knjiga Granične policije BiH utvrdili propuste u nabavci cipela za službenike, ali i klima-urađeja.

U revizorskom izvještaju Granične policije BiH koji je objavila Kancelarija za reviziju institucija BiH navedeno je da je u februaru pokrenut postupak nabavke dijelova svečane uniforme za potrebe radnika i to kapa, rukavica, sakoa, kravata, pantalona, košulja, suknji, mantil i cipele. Procijenjena vrijednost nabavke je 93.600 KM sa PDV-om, s mogućnošću zaključenja okvirnog sporazuma na period od četiri godine. Bila je planirana e-aukcija, ali, s obzirom ba to da je pristigla jedna ponuda, ona nije zakazana.

Uvidom u dostavljenu dokumentaciju izabranog dobavljača uočeno je da je kod nabavke cipela zahtijevano da je ta obuća izrađena
od kože, te da ima određenu visinu, sastav podstave te slično. Međutim, kao dokaz za to nije dostavljen izvještaj laboratorije niti izvještaj vizuelne kontrole, iako je zahtijevano tenderskom dokumentacijom.

Pored toga, revizori su utvrdili i da je Granična policija okončala postupak nabavke klima-uređaja zaključenjem kupoprodajnog ugovora iako novac za kapitalna ulaganja nije dat na raspolaganje u vrijeme privremenog finansiranja.

Naime, Granična policija je još 2020. pokrenula postupak javne nabavke klima-uređaja i isti postupak je te godine poništen, ali je ponovo pokrenut prošle godine.

- U ponovljenom postupku samo je jedna ponuda ocijenjena kvalifikovanom, tako da je ugovor sa tim ponuđačem potpisan u avgustu prošle godine u vrijednosti od 57.886 KM. S obzirom da budžet za 2021. godinu nije bio usvojen, ugovorom je definisano da se kupac obavezuje da će robu platiti u roku od 30 dana od dana usvajanja budžeta institucija BiH. Ta oprema je prilikom popisa na kraju prošle godine evidentirana kao višak - podvukli su revizori.

Pored tih propusta, utvrđeno je da sistem internih kontrola prilikom evidencije potraživanja i obaveza u Graničnoj policiji nije zadovoljavajući, jer su obaveze koje se odnose na 2020. godinu evidentirane i plaćene na teret budžeta za 2021. godinu.

- Također su uočene slabosti sistema internih kontrola u procesu praćenja izvršenja budžeta i izvještavanja o budžetu koje se odnose na nedovoljnu kontrolu nad realizacijom putnih troškova. Iako je Granična policija u decembru 2021. godine povećala poziciju putnih troškova za 20.000 KM i dalje nije bilo dovoljno raspoloživog novca da se evidentiraju izdaci u iznosu od oko 18.000 KM na teret budžeta tekuće godine, a koji su po prezentovanim informacijama evidentirani u narednoj godini - naveli su revizori.

Hrana

Revizori su uočili i propuste pri troškovima reprezentacije u Graničnoj policiji BiH. Naime, Pravilnikom o korišćenju sredstava za reprezentaciju Savjeta ministara BiH definisano je da pravdanje troškova reprezentacije podrazumijeva dostavljanje uredne finansijske dokumentacije koja potvrđuje osnovanost nastanka troška i obrazloženje nastanka  od strane osobe koja je koristila reprezentaciju. Uvidom u dokumentaciju u vezi sa internom reprezentacijom revizori su uočili da se uz fakture prilaže više računa (konzumiranja hrane) s različitim datumima, a daje se jedno zbirno obrazloženje nastalih troškova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana