У набавкама код Граничне полиције БиХ спорна куповина ципела и клима

Маријана Миљић Бјеловук
У набавкама код Граничне полиције БиХ спорна куповина ципела и клима

БАЊАЛУКА - Ревизори су чешљањем пословних књига Граничне полиције БиХ утврдили пропусте у набавци ципела за службенике, али и клима-урађеја.

У ревизорском извјештају Граничне полиције БиХ који је објавила Канцеларија за ревизију институција БиХ наведено је да је у фебруару покренут поступак набавке дијелова свечане униформе за потребе радника и то капа, рукавица, сакоа, кравата, панталона, кошуља, сукњи, мантил и ципеле. Процијењена вриједност набавке је 93.600 КМ са ПДВ-ом, с могућношћу закључења оквирног споразума на период од четири године. Била је планирана е-аукција, али, с обзиром ба то да је пристигла једна понуда, она није заказана.

Увидом у достављену документацију изабраног добављача уочено је да је код набавке ципела захтијевано да је та обућа израђена
од коже, те да има одређену висину, састав подставе те слично. Међутим, као доказ за то није достављен извјештај лабораторије нити извјештај визуелне контроле, иако је захтијевано тендерском документацијом.

Поред тога, ревизори су утврдили и да је Гранична полиција окончала поступак набавке клима-уређаја закључењем купопродајног уговора иако новац за капитална улагања није дат на располагање у вријеме привременог финансирања.

Наиме, Гранична полиција је још 2020. покренула поступак јавне набавке клима-уређаја и исти поступак је те године поништен, али је поново покренут прошле године.

- У поновљеном поступку само је једна понуда оцијењена квалификованом, тако да је уговор са тим понуђачем потписан у августу прошле године у вриједности од 57.886 КМ. С обзиром да буџет за 2021. годину није био усвојен, уговором је дефинисано да се купац обавезује да ће робу платити у року од 30 дана од дана усвајања буџета институција БиХ. Та опрема је приликом пописа на крају прошле године евидентирана као вишак - подвукли су ревизори.

Поред тих пропуста, утврђено је да систем интерних контрола приликом евиденције потраживања и обавеза у Граничној полицији није задовољавајући, јер су обавезе које се односе на 2020. годину евидентиране и плаћене на терет буџета за 2021. годину.

- Такођер су уочене слабости система интерних контрола у процесу праћења извршења буџета и извјештавања о буџету које се односе на недовољну контролу над реализацијом путних трошкова. Иако је Гранична полиција у децембру 2021. године повећала позицију путних трошкова за 20.000 КМ и даље није било довољно расположивог новца да се евидентирају издаци у износу од око 18.000 КМ на терет буџета текуће године, а који су по презентованим информацијама евидентирани у наредној години - навели су ревизори.

Храна

Ревизори су уочили и пропусте при трошковима репрезентације у Граничној полицији БиХ. Наиме, Правилником о коришћењу средстава за репрезентацију Савјета министара БиХ дефинисано је да правдање трошкова репрезентације подразумијева достављање уредне финансијске документације која потврђује основаност настанка трошка и образложење настанка  од стране особе која је користила репрезентацију. Увидом у документацију у вези са интерном репрезентацијом ревизори су уочили да се уз фактуре прилаже више рачуна (конзумирања хране) с различитим датумима, а даје се једно збирно образложење насталих трошкова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана