U Laktašima otvoren novi pogon njemačke kompanije

rtr
U Laktašima otvoren novi pogon njemačke kompanije

Novi proizvodni pogon kompanije "Male elektrik drajvs Bosnija" danas je svečano otvoren u Aleksandrovcu kod Laktaša, a vrijednost ove njemačke investicije je oko 20 miliona evra.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović i ministar privrede i preduzetništva Vojin Mitrović.

Cvijanovićeva je rekla da je otvaranje novog proizvodnog pogona kompanije "Male elektrik drajvs Bosnija" u Aleksandrovcu nova razvojna šansa za Laktaše, regiju i cijelu Republiku Srpsku.

- Riječ je o jednoj od najvećih investicija u Srpskoj i BiH. Ovdje je posebno značajan rad Vlade Republike Srpske, koja godinama predano radi da bi obezbjeđivala što bolje uslove za naše privredne subjekte. Drago mi je kad čujem da je investitor ponosan što posluje u Republici Srpskoj jer je naišao na dobar primjer i brigu koju su pokazali lokalna vlast i Vlada Srpske - istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva kaže da prepoznaje napore koje je uložila lokalna zajednica, kojoj se danas može čestitati zbog svih inicijativa, zajedništva, a pogotovo zbog toga što investitor ovo posmatra za nekoliko decenija u budućnosti.

- Jedno je omogućiti adekvatnu poslovnu klimu da bi neko došao i počeo da radi, ali je posebno značajno da se i nakon investicije nastavlja veza sa ulagačem - rekla je Cvijanovićeva.

Kompanija "Male" vodeći je dobavljač sistema za automobilsku industriju, a dijelove koje proizvodi ima svaki drugi automobil u svijetu.

Riječ je o dijelovima za putnička, teretna i radna vozila.

Novi proizvodni pogon u Aleksandrovcu prostire se na 30.000 metara kvadratnih i ujedno je među najvećim investicionim projektima u Republici Srpskoj, što potvrđuje i priznanje Privredne komore Srpske za najznačajniju investiciju i doprinos u oblasti zapošljavanja u prošloj godini.

Uspješno i pozitivno posluje više od 20 godina, stalno unapređujući svoje kapacitete i proizvodnju.

Cilj preseljenja postojeće kompanije na novu lokaciju je povećanje proizvodnih kapaciteta, te prilagođavanje budućem rastu, saopšteno je iz ove kompanije.

Kompanija "Male" zapošljavala je oko 400 radnika prije izgradnje novog proizvodnog pogona, a trenutno ima oko 600 radnika, dok će do kraja godine zapošljavati oko 800 radnika.

Iz ove kompanije najavljuju proširenje kapaciteta, te da je početkom 2026. godine planirano da ima oko 1.000 zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana