У Лакташима отворен нови погон њемачке компаније

ртр
У Лакташима отворен нови погон њемачке компаније

Нови производни погон компаније "Мале електрик драјвс Боснија" данас je свечано отворен у Александровцу код Лакташа, а вриједност ове њемачке инвестиције је око 20 милиона евра.

Свечаном отварању присуствовали су предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић и министар привреде и предузетништва Војин Митровић.

Цвијановићева је рекла да је отварање новог производног погона компаније "Мале електрик драјвс Боснија" у Александровцу нова развојна шанса за Лакташе, регију и цијелу Републику Српску.

- Ријеч је о једној од највећих инвестиција у Српској и БиХ. Овдје је посебно значајан рад Владе Републике Српске, која годинама предано ради да би обезбјеђивала што боље услове за наше привредне субјекте. Драго ми је кад чујем да је инвеститор поносан што послује у Републици Српској јер је наишао на добар примјер и бригу коју су показали локална власт и Влада Српске - истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева каже да препознаје напоре које је уложила локална заједница, којој се данас може честитати због свих иницијатива, заједништва, а поготово због тога што инвеститор ово посматра за неколико деценија у будућности.

- Једно је омогућити адекватну пословну климу да би неко дошао и почео да ради, али је посебно значајно да се и након инвестиције наставља веза са улагачем - рекла је Цвијановићева.

Компанија "Мале" водећи је добављач система за аутомобилску индустрију, а дијелове које производи има сваки други аутомобил у свијету.

Ријеч је о дијеловима за путничка, теретна и радна возила.

Нови производни погон у Александровцу простире се на 30.000 метара квадратних и уједно је међу највећим инвестиционим пројектима у Републици Српској, што потврђује и признање Привредне коморе Српске за најзначајнију инвестицију и допринос у области запошљавања у прошлој години.

Успјешно и позитивно послује више од 20 година, стално унапређујући своје капацитете и производњу.

Циљ пресељења постојеће компаније на нову локацију је повећање производних капацитета, те прилагођавање будућем расту, саопштено је из ове компаније.

Компанија "Мале" запошљавала је око 400 радника прије изградње новог производног погона, а тренутно има око 600 радника, док ће до краја године запошљавати око 800 радника.

Из ове компаније најављују проширење капацитета, те да је почетком 2026. године планирано да има око 1.000 запослених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана