U julu smanjen broj ilegalnih ulazaka u zemlju

Srna
U julu smanjen broj ilegalnih ulazaka u zemlju

Sarajevo - U julu je u BiH došlo do smanjenja broja ilegalnih ulazaka u zemlju u odnosu na raniji period i očekuje se da će se taj trend zadržati, istaknuto je na sastanku predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića, sa ministrom bezbjednosti BiH Draganom Mektićem i predstavnicima policijsko-bezbjednosnih agencija.

Konstatovano je da je do smanjenja došlo usljed preduzetih mjera i aktivnosti institucija BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.


Predstavnici bezbjednosnih institucija naglasili su da do dužeg zadržavanja ilegalnih migranata u BiH dolazi zbog nepoštivanja sporazuma o readmisiji od država iz kojih migranti ilegano ulaze u zemlju, te nepostojanja sporazuma sa dijelom zemalja iz kojih ilegalni migranti vode porijeklo.

Zvizdić je rekao da je jedan od najvažnijih prioriteta zaštita granica BiH, da bi se spriječilo dalje povećanje ilegalnih ulazaka u zemlju, te je zatražio od svih nadležnih institucija da se nastavi sa jačanjem kontrole graničnog pojasa, povećanim prisustvom policijskih službenika, zaprečavanjem ilegalnih prelaza i sprečavanjem krijumičarenja migranata.

On je istakao važnost i hitnost rješavanja pitanja smještaja migranata na području Unsko-sanskog kantona, naglašavajući opredijeljenost Savjeta ministara u smislu humanog pristupa te djelovanja u skladu sa domaćim zakonima i međunarodnim standardima.

Prema njegovim riječima, BiH podržava politiku EU i želi da bude dio zajedničkog rješenja i s tim u vezi očekuje se nastavak finansijske i međunarodno-tehničke pomoći iz Unije.

Današnjem sastanku prisustvovali su direktori Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osman Mehmedagić, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić, Agencije za istrage i zaštitu Perica Stanić, Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, te pomoćnik direktora za organizaciju i operacije Granične policije BiH Slobodan Krstić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana