Tužilaštvo zatražilo novo suđenje Ahmetu Sejdiću

Srna
Tužilaštvo zatražilo novo suđenje Ahmetu Sejdiću

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH predložilo je novo suđenje ili donošenje osuđujuće presude Ahmetu Sejdiću kojeg je Sud BiH u julu oslobodio optužbi za zločine nad civilima srpske nacionalnosti i ratnim zarobljenicima, pripadnicima Vojske Republike Srpske /VRS/ 1992. i 1993. godine na području Goražda i Rudog.

Tužilaštvo je, kako prenosi Birn, ocijenilo da je u prvostepenoj presudi počinjeno niz povreda postupka i zakona, te pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

Sejdićev branilac Jesenka Rešidović je navode Tužilaštva ocijenila paušalnim, te ukazala da se u odvojenom postupku pred Sudom BiH, koji je pokrenut zbog neprimjerenih komentara u žalbi, tužilac Vladimir Simović izjasnio da nije ni napisao ni pročitao žalbu.

Simović je na sjednici Apelacionog vijeća naveo da je on izrazio iskreno žaljenje zbog nekih formulacija u žalbi koje nisu bile primjerene, te da je bio na godišnjem odmoru kada je stigla presuda, pojašnjavajući da je dostavljena uz zadržavanje u pisarnici od desetak dana, ali da je potpisana od ovlaštenog lica.

Iznoseći žalbu na oslobađajuću presudu iz jula ove godine, tužilac je rekao da mu Prvostepeno vijeće nije dozvolilo da sasluša 11 planiranih svjedoka u replici, nego samo četiri.

Prema njegovim riječima, prvostepena presuda ne sadrži razloge o odlučnim činjenicama, te zanemaruje izjave svjedoka Tužilaštva iz sela Bučje i ratnih zarobljenika iz Rudog, dajući prednost svjedocima odbrane.

Simović je ocijenio da je u prvostepenoj presudi “prenaglašen tobožnji strateški značaj Bučja” u kojem su živjela 44 srpska civila, među kojima 17 ili 18 muškaraca, od kojih šest do sedam vojno sposobnih.

Za tužioca je identitet lica koja su vršila nečovječna postupanja, kao i samog optuženog, jasno utvrđen.

On je rekao da su sve izjave svjedoka saglasne i da su naveli da im se Sejdić predstavio, kao i da su ga druga lica oslovljavala komandantom.

Sud BiH oslobodio je 16. jula ove godine nekadašnjeg komandanta Prve višegradske brigade takozvane Armije BiH Ahmeta Sejdića krivice za nečovječno postupanje prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti u Rudom i Goraždu.

Sejdić je nepravosnažnom presudom oslobođen krivice po 11 tačaka za nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti, kao i ratnim zarobljenicima, pripadnicima Vojske Republike Srpske u periodu od jula 1992. do februara 1993. godine.

“Izvedeni dokazi nisu imali dovoljnu snagu da idu na štetu optuženog, odnosno da optuženi bude proglašen krivim”, rekla je predsjedavajući sudija Mira Smajlović.

Suđenje Sejdiću počelo je u maju 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana