Tužilaštvo umanjivalo težinu ratnih zločina

Goran Maunaga
Tužilaštvo umanjivalo težinu ratnih zločina

Sarajevo - Tužilaštvo BiH je u mnogim složenim predmetima koji se odnose na ratne zločine i u kojima je osumnjičeno više osoba podizalo više pojedinačnih optužnica i na taj način umanjivalo značaj i težinu takvih predmeta, navela je predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso.

Ona je u odgovoru na nalaze i preporuke iznesene u izvještaju britanskog sudije Džoane Korner, koja je analizirala rad Tužilaštva i Suda BiH u procesuiranju ratnih zločina, iznijela niz teških optužbi na račun Tužilaštva. Taj izvještaj izazvao je bijes u Tužilaštvu BiH koje ga je u potpunosti odbacilo.

- Analiza sudije Korner objektivno definiše ključne probleme u procesuiranju ratnih zločina. Precizno identifikuje njihove uzroke i daje konkretne i konstruktivne prijedloge za prevazilaženje trenutne situacije i poboljšanje efikasnosti pravosuđa u toj oblasti. Očekujemo da će Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH ozbiljno razmotriti analizu i prihvatiti zaključke do kojih je došla sudija Korner - navedeno je u odgovoru Suda BiH koji je u posjedu "Glasa Srpske".

Istaknuto je da je Sud BiH ranije ukazivao na većinu problema na koje je ukazala i Kornerova kao što su drastičan pad kvaliteta optužnica, neadekvatno davanje prioriteta predmetima, podizanje optužnica u manje složenim predmetima protivno Strategiji za rad na predmetima ratnih zločina i cijepanje složenih predmeta na više manjih.

- Sud BiH se u septembru 2014. godine obratio VSTS-u sa zahtjevom za analizu optužnica podignutih u periodu od 1. januara do 1. avgusta 2014. godine. Tu smo ukazali upravo na te probleme, a posebno na problem cijepanja predmeta. Posljedice propusta u radu Tužilaštva sada trpi Sud BiH - napisala je Kreso.

Ne ulazeći u razloge takvog postupanja, iako sve ukazuje na pokušaj statističkog prikazivanja što većeg broja predmeta koji su rezultovali podignutom optužnicom, ističe Kreso, Tužilaštvo BiH je u mnogim složenim predmetima podizalo više pojedinačnih optužnica za isto krivično djelo.

- To je kasnije dovelo do toga da su svjedoci saslušavani i po nekoliko puta u više predmeta o istom događaju. To je prouzrokovalo dodatne troškove Sudu i traumatizovanje svjedoka višestrukim svjedočenjem. Usljed načina ispitivanja različitih tužilaca, optuženih i odbrane teško je održati konzistentnost tih iskaza - upozorio je Sud BiH i dodao da su Tužilaštvo BiH i tužioci različito pravno kvalifikovali isti događaj.

Kreso je navela da se saradnja Suda i Tužilaštva BiH u predmetima ratnih zločina odvijala isključivo u okviru aktivnosti u vezi sa sprovođenjem Strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

- Na jednom od sastanaka stalnog Vijeća Suda BiH i tima Tužilaštva BiH koji je održan u martu 2013. godine dogovoreno je da saradnja Suda i Tužilaštva bude podignuta na viši nivo. Međutim, od tada nije održan nijedan sastanak, a intenzitet komunikacije redukovan je zbog neodazivanja Tužilaštva na pozive Suda - napisala je Kreso.

Na preporuku Kornerove da Tužilaštvo i sudije pregledaju sve predmete kako bi utvrdili koji zadovoljavaju kriterijume za ustupanje entitetskom pravosuđu, Kreso je navela da je Vijeće Suda BiH identifikovalo predmete koji ispunjavaju te uslove i dalo sugestije o prioritetima.

- Trebalo bi provjeriti da li se Tužilaštvo pridržavalo preporuka Vijeća Suda BiH - navela je Kreso.

Na sugestiju Kornerove da sudije preuzmu inicijativu za ustupanje predmeta koji ne zadovoljavaju propisane kriterijume za vođenje postupka u Sudu BiH u slučaju da Tužilaštvo odbije da ispoštuje preporuke, Kreso je navela da je Zakonom o krivičnom postupku BiH propisano da Sud može po službenoj dužnosti ustupiti predmet nakon podizanja optužnice.

- Odgovornost za ustupanje predmeta u ranoj fazi postupka, kao što je predviđeno strategijom, isključivo je na Tužilaštvu BiH - napisala je Kreso.

U VSTS-u su istakli da su odgovori Suda i Tužilaštva BiH bili na dnevnom redu sjednice VSTS-a održane prošle sedmice u Mostaru.

- VSTS je usvojio zaključak da izvještaj Suda BiH bude dostavljen na razmatranje Stalnoj komisiji za efikasnost sudova. Usvojen je i zaključak da mišljenje Stalne komisije za efikasnost tužilaštava bude dostavljeno Tužilaštvu BiH na razmatranje i dostavljanje odgovora u roku od tri mjeseca - naveli su u VSTS-u.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić juče nije mogao da komentariše navode iz Suda BiH ističući da je službeno odsutan iz Sarajeva.

Medijski rat

Na preporuku Džoane Korner da se predstavnici Suda i Tužilaštva BiH uzdrže od davanja izjava za medije u kojima iznose međusobne kritike, Meddžida Kreso je odgovorila da su komentarisali rad Tužilaštva isključivo u kontekstu odgovora na njihove neprimjerene medijske istupe u vezi sa odlukama Suda.

- Sud je nastupao objektivno i rad Tužilaštva je spominjan samo koliko je bilo neophodno. Sud se na rad Tužilaštva osvrtao jedino još odgovarajući na medijska pitanja o sprovođenju Strategije za rad na predmetima ratnih zločina, posebno imajući u vidu da Tužilaštvo već duže vrijeme nastoji stvoriti pogrešnu sliku o napretku u procesuiranju ratnih zločina promovišući statističke podatke o broju podignutih optužnica na uštrb sprovođenja strategije i utvrđivanja prioriteta predmeta - napisala je Kreso.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana