Troškovi javni, rezultati tajni

Vedrana Kulaga
Troškovi javni, rezultati tajni

Sarajevo - Iako revizori godinama upozoravaju na to da institucije BiH, osim finansijskih i izvještaja o radu, moraju predočiti javnosti i detaljne podatke o realizovanim zadacima za koje su utrošili novac, većina njih to nije učinila ni lani.

Pokazao je to i revizorski izvještaj o izvršenju budžeta za 2013. godinu u kojem je navedeno da proces izvještavanja na nivou institucija BiH nije zadovoljavajući, jer institucije ne objašnjavaju koje su zadatke i ciljeve ispunile za novac koji su utrošile, ni šta su od planiranog sprovele.

- Ponovo naglašavamo da bi proces izvještavanja trebalo unaprijediti i osmisliti kvalitetniji način izvještavanja budžetskih korisnika, uzimajući u obzir samu suštinu i specifičnost javnog sektora - navode revizori u izvještaju.

Naglašavaju da tu u prvom redu misle na izvještavanje o ostvarenim i planiranim rezultatima, odnosno učincima, o namjenskom korišćenju sredstava, a ne samo o ostvarenim i planiranim finansijskim sredstvima.

- Moraju da povežu ciljeve i rezultate sa sredstvima programskog budžetiranja. Programsko budžetiranje dobrim dijelom postoji kod planiranja budžeta, ali ne i kod izvršenja budžeta. Potrebno je uspostaviti vezu između planiranja i raspodjele troškova na jednoj strani, i planiranih i očekivanih mjerljivih rezultata i ciljeva, na drugoj strani - ističu revizori.

 

Opširnje pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana