Toma Fila, beogradski advokat, za Glas Srpske: Karadžića čeka teška kazna u političkom procesu

Goran Maunaga
Toma Fila, beogradski advokat, za Glas Srpske: Karadžića čeka teška kazna u političkom procesu

Mogućnost da Haški tribunal oslobodi Radovana Karadžića ravna je nuli, a mogućnost da mu dosudi doživotnu robiju mnogo je velika. To će biti politička odluka, kaže u intervjuu "Glasu Srpske" čuveni beogradski advokat Toma Fila.

* GLAS: Kakvu presudu Haškog tribunala očekujete u procesu protiv Radovana Karadžića?

FILA: Nikad ništa dobro od tog suda nisam očekivao, a ni doživeo. Ja sam u Haškom tribunalu bio od 1996. godine i tamo sam proveo najviše vremena od svih advokata. Iskustvo me naučilo da od tog tribunala mogu da očekujem samo loše. Nestankom bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića Karadžić je sada "glavni junak" srpske agresije, Srba koji su genocidan narod i koji su sve najgore. Te laži i danas se teško suzbijaju. Drugo, treba imati u vidu da je Haški tribunal napravljen da radi protiv Srba, naročito protiv Miloševića. A kada je on nestao, po rangu slede Karadžić pa komandant Glavnog štaba VRS Ratko Mladić.     

* GLAS: Kolika je mogućnost da Haški tribunal oslobodi Karadžića, a kolika da mu dosudi maksimalnu kaznu, odnosno da li ima šanse da presuda bude strogo zasnovana na pravu, a ne na politici kao što upozoravaju mnogi stručnjaci i pravni eksperti?

FILA: Biću prijatno iznenađen bilo kojom kaznom koja nije doživotni zatvor. Tu nema govora o zasnovanosti presude na pravu, to će biti politička odluka. Pa to je u Sarajevu davno obećao i američki diplomata i jedan od kreatora Dejtonskog sporazuma Ričard Holbruk. Taj sud je politički sa namerom da i posle Miloševića rasturi što može. Međutim, hvala Bogu da se Republika Srpska drži.  

* GLAS: Kako ocjenjujete odluku suda da odbije ogroman broj dokaza koji su išli u Karadžićevu korist?

FILA: Zato što, u slučajevima Karadžića i Mladića, sud ima isti politički cilj kao i u slučaju Miloševića. A to je politički obračun sa Srbijom, jer oni imaju floskulu da jaka Srbija znači nemiran Balkan. Da Srbiju treba podeliti, da postane mala, da doživi 1912. godinu i da bude svedena na beogradski i niški pašaluk. I naravno, da nestane RS koju planiraju da podele na tri-četiri kantona. To će pokušati. Dokle god Srbi budu jaki i jedinstveni da se odupru tome, neće uspeti. Ali oni će nastaviti da traže i čekaju, sve dok ne nađu kolaboracionistu preko kojeg će to da završe.     

* GLAS: Da li su Tužilaštvo i odbrana imali ravnopravan status u sudnici tokom ovog procesa?

FILA: Naravno da nisu. Zato će presuda da nosi i pečat te neravnopravnosti. Kome trebaju dokazi da Karadžić nije kriv? Taj sud nije pravljen da bi neko od Srba bio oslobođen, nego da bi bili osuđeni. Sve dok ne budu izvučeni zaključci da su Srbi genocidan narod, da smo mučitelji, masovni silovatelji...

* GLAS: U javnosti se često može čuti stavljanje u kontekst suđenja Karadžiću i hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Kako Vi gledate na ta dva procesa?

FILA: Oni su oslobođeni jer su bili saradnici upravo onih koji su doneli političke odluke o satanizaciji Miloševića, Karadžića, Mladića, Srba. Takvi su na razne načine oslobađani. Neki su bili malo u pritvoru pa su oslobođeni.

* GLAS: Ima li šanse za sličan preokret u slučaju protiv Karadžića ukoliko prvostepena presuda bude osuđujuća?

FILA: Nema nikakve. Francuski sistem u tom sudstvu inače je nezgodan, prvostepene presude budu potvrđene u 99 odsto slučajeva. Nekad bude malo intervencija u pogledu kazne.

* GLAS: Smatrate li da će eventualna osuđujuća presuda protiv Karadžića biti upotrijebljena kao politički adut protiv RS i može li ona predstavljati opasnost za RS iako je riječ o suđenju za individualnu odgovornost?

FILA: Presudu Karadžiću pokušaće da upotrebe za napad na RS. Sada sledi bitka za Srpsku. Najgora posledica presude Karadžiću biće to što će ta presuda biti korišćena u pokušaju  eliminacije RS, pogotovo naziva Republika. Nastojaće da je kantonizuju. Zapad ne želi islamsku, muslimansku državu u BiH, zato su i gurnuli Hrvate u drugi entitet. Ali hoće muslimansku dominaciju u BiH. Ne odustaju od tog plana. Sledi žestok udar na Srpsku, na predsednika RS Milorada Dodika i na sve koji su uz njega, a spas je samo u srpskom jedinstvu.

Bramerc

* GLAS: Kako komentarišete stvaranje atmosfere u kojoj je Radovan Karadžić unaprijed proglašen krivim, a u čijem kreiranju je jedan od najaktivnijih ljudi glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc?

FILA: Naravno da je Bramerc to radio jer mu je to posao. Zato je i dobio tako veliku platu, koju nikad ne bi imao bez Haškog tribunala jer je on jedan običan službenik. Nakon što obavi taj posao i vrati se starom poslu, njemu će plata opet biti dve-tri hiljade evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana