Tegeltija: Jedna u nizu nepotrebnih inicijativa Turkovićeve, institucije BiH ne stoje iza toga

Srna
Tegeltija: Jedna u nizu nepotrebnih inicijativa Turkovićeve, institucije BiH ne stoje iza toga

KOSTAJNICA - Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas da je inicijativa ministra inostranih poslova Bisere Turković o izložbi u sjedištu UN u Njujorku posvećenoj, kako je navela, "genocidu u Srebrenici", jedna u nizu nepotrebnih inicijativa iza koje ne stoje institucije BiH nego samo jedan ministar i dio ministarstva.

Tegeltija je rekao da bi domaćin kome je ta inicijativa upućena morao da ima u vidu da to nije inicijativa jedne institucije nego pojedinca.

"Tu izložbu ne mogu da pripreme institucije nego pojedinci. Lično mislim da to ne zavisi od Ministarstva inostranih poslova nego od domaćina koji treba da to organizuje i da će domaćin imati u vidu sa kime razgovara i da iza te inicijative ne stoje institucije BiH", izjavio je Tegeltija novinarima u Kostajnici.

Prema njegovim riječima, ovo je, nažalost, ovo jedna u nizu nepotrebnih inicijativa Ministarstva inostranih poslova.

On je istakao da to ministarstvo ima mnogo važnih tema za građane BiH kojima se, nažalost, ne bavi ili se ne bavi u dovoljnoj mjeri.

"Već se bavi pričom o prošlošću, o nekim svojim ličnim stavovima i pitanjima, umjesto da se bavimo pitanjima od važnosti za građane BiH, počeviši od vakcina, što bi bilo mnogo važnije da smo upotrebili tu energiju, politički uticaj, svoje putovanje, a ne da otvaramo one teme o kojima ne postoji ni minimum saglasnosti u BiH, pa ni u regionu", istakao je Tegeltija.

On je rekao da lično ne vidi razloga da domaćin prihvati takvu inicijativu.

Svi skupa ćemo pomoći obnovu nakon zemljotresa

Tegeltija je danas u Kostajnici izjavio da je važno da je započeta sanacija objekata za stanovanje građana ove opštine nakon snažnog zemljotresa u decembru prošle godine i da će svi skupa pomoći da se saniraju i institucije od javnog interesa u ovom mjestu.

Tegeltija je podsjetio da je Savjet ministara donio odluku da uplati 100.000 KM za ovu opštinu za sanaciju posljedica snažnog zemotresa.

On je rekao da je u razgovoru sa načelnikom ove opštine rekao da planiraju određene projekte i konkretne zahtjeve za pojedine, prije svega javne institucije.

"Spremni smo pratiti pokušaj saniranja ovih objekata", naveo je Tegeltija novinarima tokom posjete opštini Kostajnica sa predsjednikom Srpske Željkom Cvijanović povodom obilježava krsna slava opštine i Hrama Svete Trojice - Duhovi.

On je istakao da je očigledno da je u ovom trenutku obezbijeđeno najviše sredstava za sanaciju privatnih objekata, što je, svakako, i najvažnije da ljudi mogu da se vrate u svoje kuće, ali da onda ostaje pitanje smještaja lokalne uprave, obrazovnih i institucija kulture.

"Važno je da je započeta sanacija objekata za stanovanje građana Kostajnice, a onda ćemo svi skupa pomoći da se saniraju i institucije od javnog interesa", istakao je Tegeltija.

Cvijanovićevoj i Tegeltiji su tokom posjete opštini Kostajnica uručene plakete povodom proslave krsne slave opštine, u znak zahvalnosti za nesebičnu pomoć u sanaciji posljedica zemljotresa.

Predsjednik Srpske i predsjedavajući Savjeta ministara prisustvovali su liturgiji u Hramu Svete Trojice u Kostajnici, te položili vijence na spomenik poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Krajem decembra prošle godine razoran zemljotres sa epicentrom u Hrvatskoj nanio je štetu i opštinama u Republici Srpskoj, među kojima najviše opštini Kostajnica.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković uputila je, bez neophodne saglasnosti Predsjedništva BiH, pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu u kojem od njega traži da omogući održavanje izložbe u sjedištu UN u Njujorku posvećene, kako je navela u pismu, "genocidu u Srebrenici".

"Glas Srpske" navodi da je ovim Turkovićeva, zajedno sa ambasadorom BiH u Misiji Ujedinjenih nacija u Njujorku Svenom Alkalajem, priprema novi diplomatski skandal i šokantan potez.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana