Tegeltija: Izgraditi hidroelektrane na Drini

Srna
Tegeltija: Izgraditi hidroelektrane na Drini

DOBOJ - Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas u Doboju da želi da budu izgrađene hidroelektrane na Drini i to je jedino što je važno u ovom trenutku.

"Važno je da budu izgrađene hidroelektrane na Drini kako voda ne bi uzalud proticala. U BiH uvijek ima onih koji se ne raduju uspjehu i tako vidim ovo pitanje", rekao je novinarima Tegeltija.

Govoreći o kontroli granice BiH, odnosno nelegalnim prelascima, Tegeltija je rekao da se BiH sa ovim pitanjem suočava pet ili šest godina.

"Adektavnog odgovora na pitanje nelegalnog prelaska granica nema od Grčke do zapadne Evrope. I u zemljama gdje je Fronteks, ali i tamo gdje ga nema postoje isti problemi. Savjet ministara povećava kapacitet Granične policije i obezbijedio je sredstva za njen rad", kaže Tegeltija i podsjeća da je u Graničnoj policiji zaposleno još oko 170 lica.

Tegeltija je takođe rekao da očekuje da će pregovori o novom aranžmanu sa MMF-om biti završeni do kraja godine, kao i da još nije definisan finansijski okvir tih sredstava.

Tegeltija je naveo da će biti povučene tri do četiri tranše i da je, prema dosadašnjoj praksi, trećina namijenjena Republici Srpskoj, dvije trećine Federaciji BiH, dok će se još vidjeti da li će biti mjesta za Brčko distrikt.

On je dodao očekuje da bi prva sredstva mogla biti operativna tri do četiri sedmice nakon što se usaglasi pismo namjere.

“Za 14 dana očekujem da bi mogla biti sjednica Fiskalnog savjeta i MMF-a, kada bismo mogli vidjeti da li imamo usaglašeno ili ne pismo namjere”, izjavio je Tegeltija novinarima u Doboju.

On je naveo da oko 1,4 milijarde KM nije preveliko zaduženje jer BiH u ovom trenutku najviše nedostaju sredstva za kapitalna ulaganja.

“U pismu namjere imaju određeni zahtjevi, entiteti će se izjasniti i za javna preduzeća i reformu javnog sektora”, istakao je Tegeltija i naveo da postoje i određena pitanja za finansijski sektor, kao i obaveze usvajanja budžeta na svim nivoima vlasti.

Tegeltija je rekao da nije upoznat o sugestijama Ministarstva finansija Republike Srpske u vezi sa dogovorom o novom aranžmanu između MMF-a i BiH.

On je poručio da je aranžman sa MMF-om potreban BiH, da je zbog kamata, rokova i drugih uslova finansijski najpovoljnija na međunarodnom tržištu, kao i da se određene strukturalne reforme, koje ovakav aranžman povlači, bolje sprovode zbog kontrolnih mehanizama.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana