Sve više vidljivo koja bošnjačka koalicija će u vlast: SDA može samo da se nada

 Vedrana Kulaga Simić
Sve više vidljivo koja bošnjačka koalicija će u vlast: SDA može samo da se nada

SARAJEVO - Prve, konstitutivne sjednice novih saziva Predstavničkog doma Parlamenta BiH i Parlamenta FBiH biće održane danas, kada bi trebalo da bude stavljena tačka na priču o tome koji bošnjački blok ulazi u vlast na ta dva nivoa.

Dan uoči tih sjednica obje strane ostale su čvrsto pri svojim stavovima. Prvi čovjek SDA Bakir Izetbegović za federalne medije je izjavio da će ta partija u federalnom parlamentu imati 12 ili 13 delegata u Domu naroda, odnosno većinu, i da će time u vodu pasti sporazum stranaka “osmorke”, okupljene oko SDP-a BiH, koji su potpisale sa HDZ-om BiH. Izetbegović tvrdi da taj sporazum ne znači da naredne četiri godine SDA ide u opoziciju.

- Osim sporazuma treba imati 11 bošnjačkih delegata u bošnjačkom klubu u Domu naroda u FBiH. Ne bih rekao da će doći do broja 11. Ovo je više blef. SDA ima 11, vjerovatno 12, sa partnerom 13-14. Sve što se događa služi tome da se stvori atmosfera jednog talasa da je stvar već gotova, da je sve već krenulo i ljudi se povode, pa možda neki koji razmišljaju i dvoume se, mogu da se opredijele za neku stranu koja tako samouvjereno pravi sporazume, dogovara se sa Draganom Čovićem - rekao je Izetbegović.

Istrajan je u porukama da će se stvari posložiti tako da će sa SDA morati praviti koalicije.

- Svi sve tvrde, vidjećemo. Pred nama su četvrtak i petak i vidjećemo kako će se to završiti. Evo, tvrdim da će se završiti ovako - zaključio je.

Pravila su takva da onaj ko bude imao većinu u federalnom Domu naroda, u Klubu Bošnjaka, imaće je i na nivou BiH, a time dobija moć i legalitet da bude partner u vladajućoj grupaciji na zajedničkom nivou.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH broji 98 poslanika, izabranih na izborima, a generalni sekretar SDP-a BiH Elvir Karajbić za “Glas” tvrdi odnos snaga na terenu ide njima u korist. Jedina istina je, kako je podvukao, ta da SDA obmanjuje javnost jer grupa stranaka koju oni predvode ima većinu i na nivou BiH i FBiH.

- Naša grupacija, koja je sa 40 poslanika najveća u federalnom Parlamentu, bi trebalo da ima­ većinu i u Domu naroda, tako da mi tu ne vidimo nikakav problem. “Osmorka”, dakle, sa partnerima ima prevlast u Klubu Bošnjaka. I u Domu na nivou BiH i federalnom - rekao je Karajbić koji je na oktobarskim izborima izabran za poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Odgovarajući na izjave iz SDA da neće tako lako otići u opoziciju, podsjetio je na narodnu poslovicu koja glasi: “Nada zadnja umire”.

- I SDA, tako, ima pravo da se nada, ali “osmorka” je na nivou BiH najveća grupacija i ima 13 poslanika u Parlamentu BiH, a na nivou FBiH njih 40. Time skidamo mit i to spinovanje iz SDA da su oni kao najveća opcija. Najveća grupacija je, zapravo, “osmorka” i na nivou BiH i FBiH - kategoričan je Karajbić.

Govoreći o daljem formiranju vlasti nakon potpisivanja sporazuma sa HDZ-om BiH te najava da je SNSD najrealniji partner, naglasio je da očekuju da ti procesi budu što prije završeni i na nivou BiH i FBiH.

- Sačekajmo još nekoliko dana da budu izabrani svi delegati za federalni Dom naroda. Svima će slika biti jasnija - rekao je Karajbić koji očekuje da bi federalni Dom naroda trebalo da bude konstituisan do Nove godine.

Žrijeb

Iako je nakon izbora fokus usmjeren na većinu u Klubu Bošnjaka, za srpske predstavnike u FBiH je važno kako će izgledati srpski klub u Domu naroda. Sagovornici “Glasa” ističu da bi sve trebalo da bude jasnije nakon što sutra bude poznat ishod žrijeba u Livanjskom kantonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana