Sutra nastavak rasprave o izmjenama Krivičnog zakonika Srpske

Srna
Sutra nastavak rasprave o izmjenama Krivičnog zakonika Srpske

BANjALUKA- Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske okončali su današnje zasijedanje, koje će biti nastavljeno sutra raspravom o Nacrtu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske propisana su krivična djela klevete i neovlaštenog objavljivanja i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka.

Poslanici će razmatrati Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske.

Biće razmatrano obavještenje o nekim pojavama od interesa za ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena u 10.00 časova.

Poslanik SNSD-a Zoran Stevanović rekao je da mora biti uveden red u javni prostor i da Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske nije usmjeren protiv novinara koji profesionalno rade.

Poslanik PDP-a Slaviša Marković rekao je da navedeni zakon nije dobar i da su odredbe kojima se tretiraju novčane kazne nerealne.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić istakao je da Srpska poštuje slobodu govora i građanska prava i da je potrebno da se svi koji su relevantni uključe u javnu raspravu o Nacrtu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika.

Žunić je istakao da u javnom, odnosno medijskom prostoru ima dosta nedefnisanih stvari i zato je potrebno usvojiti zakon o informisanju.

Šef Kluba poslanika PDP-a Igor Crnadak kaže da je neprihvatljiva kriminalizacija klevete i uvrede i da je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika neupotrebljiv.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica tvrdi da mediji ne bi trebalo da budu nezadovoljni Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, jer se pruža mogućnost njihovog izuzimanja od primjene ovog zakona.

Poslanik SDS-a Dragomir Vasić tvrdi da bi usvajanje navedenog zakona dovelo do velike pravne nesigurnosti i kolizije s drugim pravnim normama koje već postoje u sistemu.

Šef Kluba poslanika Socijalističke partije Srđan Todorović rekao je da postoji potreba regulisanja javnog prostora.

Poslanik PDP-a Mirana Savić Banjac rekla je da treba uvesti red u javom prostoru, ali ne smije biti ugušena sloboda govora.

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske propisana su krivična djela kleveta i neovlašteno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka, koja će se kažnjavati novčanom ili kaznom zatvora, izjavio je ministar pravde Miloš Bukejlović.

- Propisano je da ko objavi ili prikaže spis, portret, fotografiju, video-zapis, film ili fonogram ličnog karaktera bez pristanka lica koje je spis sastavilo ili na koga se on odnosi, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine - rekao je Bukejlović u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana