Sudije priznale propust, ali zaštitile Federaciju

Željka Domazet
Sudije priznale propust, ali zaštitile Federaciju

Sarajevo - Ustavni sud BiH odbio je juče kao neosnovan zahtjev 30 poslanika Narodne skupštine RS za ocjenu ustavnosti svih zakona i ostalih opštih pravih akata koje je usvojio Parlament FBiH od njegovog konstituisanja poslije izbora održanih u oktobru 2014. godine.

Poslanici Narodne skupštine RS zatražili su donošenje privremene mjere kojom bi bila obustavljena primjena tih zakona i ostalih opštih pravnih akata, te da bude zabranjen rad Doma naroda Parlamenta FBiH sve dok u njemu ne bude ostvarena konstitutivnost Srba u punom kapacitetu. Oni su naveli da zbog nepopunjenosti Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, delegati iz reda srpskog naroda nisu u mogućnosti da pokrenu mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Umjesto 17 delegata iz srpskog naroda, kako je propisano Ustavom FBiH, Klub delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH čini 13 delegata. Četiri delegatska mjesta u Klubu srpskog naroda nisu popunjena.

Ustavni sud BiH je saopštio da nisu postojale bilo kakve ustavne niti zakonske prepreke da osporeni zakoni budu usvojeni u Domu naroda Parlamenta FBiH i da je delegatima Kluba srpskog naroda bilo omogućeno da pokrenu mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa u okviru njihovog postojećeg broja.

- Ustavni sud BiH je zaključio da su osporeni zakoni doneseni u skladu sa odredbama Ustava Bi H i Međunarodne konvencije o uklanjanju svih oblika rasne diskriminacije. Nisu postojale ustavne, zakonske ili prepreke iz Poslovnika da osporeni zakoni budu usvojeni u Domu naroda Parlamenta FBiH, te da Klubu delegata srpskog naroda nije onemogućeno ostvarivanje prava na pokretanje mehanizma za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Shodno tome, Ustavni sud BiH zaključuje da Klubu delegata srpskog naroda nije onemogućena jednakost u uživanju političkih prava, kao i da u Domu naroda Parlamenta FBiH nije dat privilegiran položaj nijednom od konstitutivnih naroda, a ni ostalima - naveo je Ustavni sud.

Istaknuto je da u FBiH ne postoji ustavni i zakonski mehanizam koji bi garantovao popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH brojem delegata iz svakog konstitutivnog naroda i ostalih određenim Ustavom, te da to ostavlja mogućnost da ne bude izabran utvrđeni broj delegata.

- Ustavni sud BiH naglašava da to, u svakom slučaju, ne oslobađa nadležne vlasti od potrebe da pronađu mehanizam koji će obezbijediti konstituisanje Doma naroda Parlamenta FBiH u punom sastavu - istaknuto je u saopštenju.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Radovan Višković rekao je da je odluka Ustavnog suda očekivana imajući u vidu njihove ranije stavove.

- U obrazloženju odluke navode da odbijaju zahtjev i da prava Srba nisu narušena, a istovremeno pozivaju vlasti u FBiH da popune Klub Srba. Time sami sebe demantuju i biće zanimljivo vidjeti kako se glasalo o toj odluci i uvjeren sam da je i ona donesena preglasavanjem. Smatram da nisu bili u poziciji da donesu drugačiju odluku jer bi praktično značilo da bi i izbor Vlade FBiH i svi zakoni bili neustavni pa bi samim tim Federaciju doveli u neku vrstu haosa. Ovom odlukom su našli nekakvo solomonsko rješenje - rekao je Višković i dodao da je apelacija postigla cilj.

Predsjednik SP-a Petar Đokić rekao je prije objavljivanja odluke Ustavnog suda da očekuje da ocijeni neustavnim zakone i opšte pravne akte koje je Parlament FBiH usvojio poslije izbora 2014. godine ako sudije budu odlučivale u skladu sa pravnim činjenicama. Sve drugo, kazao je Đokić, predstavlja selektivno pravo.

Svečana izjava

Na početku sjednice svečanu izjavu pred Ustavnim sudom BiH dao je sudija Đovani Graso iz Italije.

Njega je predsjednik Evropskog suda za ljudska prava imenovao nakon što je sudiji Konstanci Grev prestao mandat zbog navršenih 70 godina života.

Popis

Ustavni sud BiH je odbacio kao nedopušten zahtjev predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladena Bosića za ocjenu ustavnosti odluke o usvajanju jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva. Sudije su ocijenile da nisu nadležne da o tome odlučuju. Bosić nije odgovarao na pozive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana