Sud može da vrati oduzetu imovinu

V. K.
Sud može da vrati oduzetu imovinu

Banjaluka - Prijedlog zakona o oduzimanju imovine stečene izvršenjem krivičnog djela biće razmatran naredne sedmice na sjednici Narodne skupštine RS, a u odnosu na usvojeni nacrt novi tekst je doživio izmjene kako bi bio dodatno poboljšan.

Osnovni cilj donošenja novog zakona je, kazali su u Vladi RS, da na precizan i jednostavan način budu uređena pravila postupanja sa imovinom, proisteklom izvršenjem krivičnog djela.

Nacrt zakona usvojen je u parlamentu u februaru ove godine, nakon čega je dokument poslat u javnu raspravu tokom koje su prihvaćeni određeni prijedlozi i sugestije ministarstava, poslanika, republičkih institucija i nevladinog sektora.

Zeleno svjetlo dobila je sugestija koja predviđa mogućnost žalbe na rješenje o privremenom oduzimanju imovine, ali i ona u vezi trajanjem postupka. S tim u vezi predviđeno je da ako javni tužilac ne podnese zahtjev za trajno oduzimanje imovine u propisanom roku, sud po službenoj dužnosti donosi rješenje kojim se ukida privremeno oduzimanje imovine i ona vraća vlasniku.

Zakonom je, između ostalog, propisano ovlašćenje Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom da privremeno oduzetu nepokretnu imovinu koja nije data u zakup, može dati na korišćenje bez naknade na osnovu ugovora, a radi obavljanja društveno korisnih poslova.

Propisan je i način upravljanja privremeno oduzetim predmetima od istorijske, umjetničke i naučne vrijednosti, inostranom valutom i efektivnim stranim novcem, predmetima od plemenitih metala, dragog i poludragog kamenja, bisera, domaćim novcem, oružjem i municijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana