Sud BiH ukinuo zabranu: General Savčić ostaje na čelu BORS-a

D. M.
Sud BiH ukinuo zabranu: General Savčić ostaje na čelu BORS-a

BANjALUKA - Sud BiH zvanično je uvažio žalbu predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske generala Milomira Savčića i preinačio rješenje od 29. januara kojim je Savčiću nakon potvrđivanja optužnice za ratne zločine bilo zabranjeno obavljanje funkcije predsjednika BORS-a.

- Djelimično se uvažava žalba advokata Miodraga Stojanovića, te se Rješenje suda preinačava i prema optuženom ukida mjera zabrane obavljanja funkcije predsjednika Boračke organizacije RS. U preostalom dijelu, žalba branioca odbija se kao neosnovana - navodi se u rješenju Suda BiH, u čijem posjedu je "Glas Srpske".

Advokat Miodrag Stojanović žalio se i na mjeru zabrane kojom se generalu Milomiru Savčiću ograničavaju nastupi u medijima u dijelu koji se odnosi na predmet suđenja, ali sud je u tom dijelu odbio žalbu i ta mjera ostaje na snazi, kao i mjera zabrane napuštanja BiH i oduzimanja putnih isprava.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH podiglo je 31. decembra prošle godine optužnicu protiv bivšeg komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Milomira Savčića zbog, kako je navedeno, pomaganja u ratnom zločinu počinjenom 1995. godine u Srebrenici. Sud BiH je 13. januara potvrdio optužnicu, a general Savčić se 10. februara pred sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice koja mu se stavlja na teret.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana