Sud BiH: 21 godina robije za iznuđivanje novca od stranaca

Srna
Sud BiH: 21 godina robije za iznuđivanje novca od stranaca

SARAJEVO - Sud BiH osudio je Borisa Kordića na 12 i po i Josipa Kvesića na osam i po godina zatvora, jer su kao pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH od oktobra 2012. do marta 2014. godine iznuđivali novac od stranih državljana.

Drugostepenom presudom, koja je donesena juče, od optuženih se oduzima imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 60.000 KM, koji su Kordić i Kvesić dužni solidarno uplatiti u budžet BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Sud je nakon izricanja drugostepene presude donio rješenje kojim se Kordiću i Kvesiću produžavaju mjere zabrane putovanja i mjera privremenog oduzimanja putnih isprava uz zabranu izdavanja novih, kao i zabrana korišćenja lične karte za prelazak granice BiH, koje će biti na snazi do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

Kordić i Kvesić su proglašeni krivim jer su od oktobra 2012. do marta 2014. godine kao članovi grupe za organizovani kriminal, koristeći službeni položaj i ovlašćenja, iznuđivali novac od stranih državljana.

Novac su iznuđivali tako što su donosili nezakonite službene akte i preduzimali nezakonite službene radnje kako bi prisilili strane državljane koji borave u BiH, predstavništva stranih nevladinih organizacija registrovanih u BiH i druga pravna lica kojima upravljaju strani državljani u zemlji da preduzmu radnje na štetu svoje i tuđe imovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana