Суд БиХ: 21 година робије за изнуђивање новца од странаца

Срна
Суд БиХ: 21 година робије за изнуђивање новца од странаца

САРАЈЕВО - Суд БиХ осудио је Бориса Кордића на 12 и по и Јосипа Квесића на осам и по година затвора, јер су као припадници Службе за послове са странцима БиХ од октобра 2012. до марта 2014. године изнуђивали новац од страних држављана.

Другостепеном пресудом, која је донесена јуче, од оптужених се одузима имовинска корист прибављена извршењем кривичног дјела у износу од 60.000 КМ, који су Кордић и Квесић дужни солидарно уплатити у буџет БиХ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Суд је након изрицања другостепене пресуде донио рјешење којим се Кордићу и Квесићу продужавају мјере забране путовања и мјера привременог одузимања путних исправа уз забрану издавања нових, као и забрана коришћења личне карте за прелазак границе БиХ, које ће бити на снази до упућивања на издржавање казне затвора.

Кордић и Квесић су проглашени кривим јер су од октобра 2012. до марта 2014. године као чланови групе за организовани криминал, користећи службени положај и овлашћења, изнуђивали новац од страних држављана.

Новац су изнуђивали тако што су доносили незаконите службене акте и предузимали незаконите службене радње како би присилили стране држављане који бораве у БиХ, представништва страних невладиних организација регистрованих у БиХ и друга правна лица којима управљају страни држављани у земљи да предузму радње на штету своје и туђе имовине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана