SUBNOR: Najavljena misa u Sarajevu je veličanje zločinaca

Srna
SUBNOR: Najavljena misa u Sarajevu je veličanje zločinaca

BANjALUKA - Banjalučki Gradski odbor Saveza boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) uputio je javni protest protiv najavljene mise u Sarajevu za ustaše ubijene u Blajburgu, te je naglasio da treba prestati sa veličanjem fašizma, nacizma i ustaštva.

- U ime potomaka antifašista i drugih rodoljuba dižemo glas protiv najavljene mise. Ne zaboravlja se lako kako dvojica ustaša gone po 500 Srba i bacaju ih u jame, žrtve Jasenovca, Garevica, Drakulića, Jadovnog, Prebilovaca, Broda na Drini i drugih mjesta, kao ni 52 učenika osnovne Škole u Šargovcu koji su ubijeni na svirep način! - poručili su iz banjalučkog SUBNOR-a.

U saopštenju se naglašava da služenje mise u Sarajevu zločincima koji su na svom "križnom putu" stradali u mitraljeskoj vatri i nisu prestali na predaju, za borce NOR-a, antifašiste izaziva strah od revizionizma istorije s ciljem promocije zločinačkih ideja.

- Poznato je da su u Blajburgu stradale ustaše koje su počinile najveće pokolje u Drugom svjetskom ratu. Pod zastavom NDH ubijene su stotine hiljada srpske, jevrejske i romske djece, žena, staraca i zarobljenih partizana - ističe se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je svijet osudio ove pokolje i dodaje da nema potrebe da se iskrivljuje istorija i služe mise za zločince.

- Podsjećanje na zločin u eri povampirenog fašizma i odavanje počasti zločincima za žive učesnike NOR-a i njihove potomke i poštovaoce je neprihvatljivo i izaziva strah od izazivanja novih sukoba među narodima. Neprihvatljivo je da Balkan ponovo postane bure baruta u Evropi i da njegova iskra krene baš iz Sarajeva - smatraju u banjalučkom SUBNOR-u i naglašavaju da nas je sloboda mnogo koštala te da je zbog toga moramo čuvati od svih nasrtaja.

Kardinal vrhbosanski Vinko Puljić služiće u subotu, 16. maja, u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu misu za ubijene u Blajburgu, a ova vijest izazvala je burna i oštra reagovanja javnosti u BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana