СУБНОР: Најављена миса у Сарајеву је величање злочинаца

Срна
СУБНОР: Најављена миса у Сарајеву је величање злочинаца

БАЊАЛУКА - Бањалучки Градски одбор Савеза бораца Народноослободилачког рата (СУБНОР) упутио је јавни протест против најављене мисе у Сарајеву за усташе убијене у Блајбургу, те је нагласио да треба престати са величањем фашизма, нацизма и усташтва.

- У име потомака антифашиста и других родољуба дижемо глас против најављене мисе. Не заборавља се лако како двојица усташа гоне по 500 Срба и бацају их у јаме, жртве Јасеновца, Гаревица, Дракулића, Јадовног, Пребиловаца, Брода на Дрини и других мјеста, као ни 52 ученика основне Школе у Шарговцу који су убијени на свиреп начин! - поручили су из бањалучког СУБНОР-а.

У саопштењу се наглашава да служење мисе у Сарајеву злочинцима који су на свом "крижном путу" страдали у митраљеској ватри и нису престали на предају, за борце НОР-а, антифашисте изазива страх од ревизионизма историје с циљем промоције злочиначких идеја.

- Познато је да су у Блајбургу страдале усташе које су починиле највеће покоље у Другом свјетском рату. Под заставом НДХ убијене су стотине хиљада српске, јеврејске и ромске дјеце, жена, стараца и заробљених партизана - истиче се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да је свијет осудио ове покоље и додаје да нема потребе да се искривљује историја и служе мисе за злочинце.

- Подсјећање на злочин у ери повампиреног фашизма и одавање почасти злочинцима за живе учеснике НОР-а и њихове потомке и поштоваоце је неприхватљиво и изазива страх од изазивања нових сукоба међу народима. Неприхватљиво је да Балкан поново постане буре барута у Европи и да његова искра крене баш из Сарајева - сматрају у бањалучком СУБНОР-у и наглашавају да нас је слобода много коштала те да је због тога морамо чувати од свих насртаја.

Кардинал врхбосански Винко Пуљић служиће у суботу, 16. маја, у Катедрали Срца Исусова у Сарајеву мису за убијене у Блајбургу, а ова вијест изазвала је бурна и оштра реаговања јавности у БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана