“Stvaraoci Republike Srpske”: Interesi srpskog naroda mogu se zaštiti samo jedinstvom

Srna
“Stvaraoci Republike Srpske”: Interesi srpskog naroda mogu se zaštiti samo jedinstvom

PALE - U Palama je danas održana sjednica Skupštine Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske” povodom obilježavanja 30 godina od prvog zasjedanja Skupštine srpskog naroda u BiH, sa koje je poručeno da se interesi srpskog naroda mogu zaštiti samo jedinstvom.

Predsjednik Asocijacije Stevan Medić Stevan Medić izjavio je danas novinarima da je aktuelna politička situacija slična onoj iz 1991. godine, zbog čega svi poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske moraju biti jedinstveni i moraju zaštititi interese srpskoga naroda.

-Ako budu oni krenuli putem razdvajanja da opozicija traži greške pozicije ili obrnuto doći ćemo u tešku situaciju - upozorio je Medić.

Na pitanje novinara da li ima spremnosti bošnjačke strane za razgovor, kako je predložio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Medić je odgovorio da prostora za razgovar ima, ali da je najbitnije da se izbjegne podjela pozicije i opozicije.

Predsjednik Skupštine Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske” Dušan Kozić rekao je da su danas radno i svečano obilježili 30 godina od osnivanja Narodne Skupštine Republike Srpske, sa porukom da se samo jedinstveno može oduprijeti nadolazećem zlu.

-Političko i pravno silovanje Republike Srpske koje vrši Sarajevo sa licemjerem međunarodne zajednice došlo je do granice nepodnošljivisti - ocijenio je Kozić.

On je mišljenja da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sasvim sugurno locirao problem da se dalje ovako ne može.

-Njegove izjave nakon prvog komentara su poprimile tok koji mi danas želimo da ovjekovječimo. Pravno, parlamentarno i jedinstveno se moramo oduprijeti svim naletima oduzimanja nadležnosti i polako parlamentarno vraćati ono što nije zaživjelo, pa ako treba sve nadležnosti otete postupcima visokog predstavnika međunarodne zajednice - ocijenio je Kozić.

Kozić je rekao da poruka mora biti snažna i jedinstvena i da treba da stane u jednu rečenicu i poziciji i opoziciji - “upamet se stranački glavari, pred nama je težak period isto kao 1991. godine, a Republika Srpska i grobovi poginulih su svetinje da bi se mogli kockati sa time”.

Poruka Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske” je da se Srbi moraju podsjetiti na jedinstvo koje je srpski parlament imao 1990, pa do 1996. godine.

-Bez tog jedinstva i bez sloge mi ćemo imati težak put - poručili su stvaraoci Republike Srpske.

Na početku sjednice članovi Skupštine odali su počast svim preminulim članovima Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske”, kao i zaslužnim akterima stvaranja Republike Srpske.

Danas su uručene i plakete počasnim predsjednicima Skupštine Asocijacije – Božidaru Vučureviću, Vojislavu Maksimoviću i Draganu Mićiću.

U radnom dijelu sjednice razmotren je izvještaj o radu Asocijacije za ovu godinu uz kratki osvrt na protekli period i stanje u udruženju, te prijedlog plana aktivnosti za narednu godinu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana