“Ствараоци Републике Српске”: Интереси српског народа могу се заштити само јединством

Срна
“Ствараоци Републике Српске”: Интереси српског народа могу се заштити само јединством

ПАЛЕ - У Палама је данас одржана сједница Скупштине Асоцијације “Ствараоци Републике Српске” поводом обиљежавања 30 година од првог засједања Скупштине српског народа у БиХ, са које је поручено да се интереси српског народа могу заштити само јединством.

Предсједник Асоцијације Стеван Медић Стеван Медић изјавио је данас новинарима да је актуелна политичка ситуација слична оној из 1991. године, због чега сви посланици у Народној скупштини Републике Српске морају бити јединствени и морају заштитити интересе српскога народа.

-Ако буду они кренули путем раздвајања да опозиција тражи грешке позиције или обрнуто доћи ћемо у тешку ситуацију - упозорио је Медић.

На питање новинара да ли има спремности бошњачке стране за разговор, како је предложио предсједник Србије Александар Вучић, Медић је одговорио да простора за разговар има, али да је најбитније да се избјегне подјела позиције и опозиције.

Предсједник Скупштине Асоцијације “Ствараоци Републике Српске” Душан Козић рекао је да су данас радно и свечано обиљежили 30 година од оснивања Народне Скупштине Републике Српске, са поруком да се само јединствено може одупријети надолазећем злу.

-Политичко и правно силовање Републике Српске које врши Сарајево са лицемјерем међународне заједнице дошло је до границе неподношљивисти - оцијенио је Козић.

Он је мишљења да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик сасвим сугурно лоцирао проблем да се даље овако не може.

-Његове изјаве након првог коментара су попримиле ток који ми данас желимо да овјековјечимо. Правно, парламентарно и јединствено се морамо одупријети свим налетима одузимања надлежности и полако парламентарно враћати оно што није заживјело, па ако треба све надлежности отете поступцима високог представника међународне заједнице - оцијенио је Козић.

Козић је рекао да порука мора бити снажна и јединствена и да треба да стане у једну реченицу и позицији и опозицији - “упамет се страначки главари, пред нама је тежак период исто као 1991. године, а Република Српска и гробови погинулих су светиње да би се могли коцкати са тиме”.

Порука Асоцијације “Ствараоци Републике Српске” је да се Срби морају подсјетити на јединство које је српски парламент имао 1990, па до 1996. године.

-Без тог јединства и без слоге ми ћемо имати тежак пут - поручили су ствараоци Републике Српске.

На почетку сједнице чланови Скупштине одали су почаст свим преминулим члановима Асоцијације “Ствараоци Републике Српске”, као и заслужним актерима стварања Републике Српске.

Данас су уручене и плакете почасним предсједницима Скупштине Асоцијације – Божидару Вучуревићу, Војиславу Максимовићу и Драгану Мићићу.

У радном дијелу сједнице размотрен је извјештај о раду Асоцијације за ову годину уз кратки осврт на протекли период и стање у удружењу, те приједлог плана активности за наредну годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана