Stjepanović: Sankcije nemaju pravno utemeljenje, one su mehanizam moći

Srna
Stjepanović: Sankcije nemaju pravno utemeljenje, one su mehanizam moći

BANjALUKA - Pravni predstavnik Republike Srpske Lazar Stjepanović rekao je da novi paket američkih sankcija pravnim licima iz Srpske nema pravno utemeljenje, jer je to mehanizam moći kojim SAD kažnjavaju one koji se ne povinuju njihovim naređenjima.

"Grade priču oko predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, žele da stvore negativnu sliku i zaplaše one koji imaju bilo kakvu povezanost sa Dodikom", rekao je Stjepanović.

On je istakao da sudski proces protiv predsjednika Srpske i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika Republike Srpske" Miloša Lukića dolazi iz istog pravca - američke Ambasade u BiH.

Prema njegovim riječima, Ambasada SAD u BiH od početka tvrdi da je to opravdan postupak, da je Kristijan Šmit visoki predstavnik koji može da mijenja zakone i da na osnovu toga mogu da se pokreću postupci.

"Od samog početka vidljivo je nezakonito uvođenje krivičnog djela u krivični proces, Šmit nije visoki predstavnik i sudi se predsjedniku koji je samo izvršavao svoja ovlaštenja", rekao je Stjepanović za RTRS.

Stjepanović je istakao da je postojanje Kancelarije visokog predstavnika nespojivo sa evropskim putem BiH i da je OHR odavno trebalo da bude zatvoren.

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca američkog Ministarstva finansija uvela je sankcije za sedam subjekata, te vlasnika Infiniti grupe Đorđa Đurića i generalnog direktora kompanije "Kaldera" Milenka Čičića koji, kako je navedeno, predstavljaju glavne izvore prihoda za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i njegovu porodicu, saopšteno je iz Ambasade SAD u BiH.

U saopštenju je navedeno da je sankcionisana mreža koju čine sedam subjekata - Infiniti internešnel grupa, "Prointer", "Kaldera", Infiniti medija, K-2 audio servis, Una TV i Sirijus 2001 i dva pojedinca Đurić i Čičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana